"De fortsätter nog vara rädda"

Under tisdagskvällen och onsdagen kom det in fyra polisanmälningar mot Wisby Strand, på grund av den höga smällen vid fyrverkeriet i tisdags.- Vi kommer inte att göra en liknande grej igen, säger Tobias Larsson.

Foto: Rolf Jönsson

Visby2012-07-19 04:00

Polisanmälningarna gjordes efter att hundar och barn blivit skrämda av den höga smällen i samband med fyrverkeriet från taket på Wisby Strand klockan 18 på tisdagskvällen.

Polisen tog på onsdagen kontakt med Tobias Larsson som driver Kallis och Wisby Strand. Anmälningarna lär dock inte leda till någon utredning, enligt Magnus Frank vid kriminalpolisen.

- Det är svårt att styrka att det är ett brott eftersom de hade tillstånd. Men vi har sagt till dem att det inte är bra om folk blir skrämda av fyrverkerier, och att de bör informera allmänheten innan, säger Magnus Frank.


Följde reglerna
Tobias Larsson framhåller att han följt alla regler som gäller i sammanhanget.

- Vi har alla tillstånd som krävs för det fyrverkeri som avlossades. Sedan är det väldigt olyckligt om vissa har blivit störda och drabbade av fyrverkerierna, det beklagar vi verkligen.

Hur tänker ni inför en eventuell nästa gång?

- Vi drar lärdom av detta och kommer inte att göra en liknande grej igen.


Dödsrädd
En av polisanmälningarna kommer från Paulina Günther och Seykal Tas som driver ett hund-
dagis i Nacka och är på semester i Visby. De promenerade med fyra av sina hundar vid Stora torget när den starka smällen kom. Hundarna reagerade starkt på ljudet, berättar Paulina Günther.

- Särskilt vår varghundsvalp. Hon skrek ut sin dödsångest och reste ragg.

- Det är trygga hundar, vi har sovit i tält under åskväder utan att de har reagerat på det. Men det här var något annat, säger Seykal Tas.

Hundarna var oroliga även efter att fyrverkeriet var över. Dagen efter reagerade de fortfarande på plötsliga ljud i stadsmiljön.

- De kommer nog att fortsätta vara rädda för höga ljud, tyvärr, säger Seykal Tas.

- Varghundsvalpen är den vi är mest oroliga för. Hon kanske inte går att återställa, säger Paulina Günther.


Bombanfall?
Fler i innerstan skrämdes av den kraftiga smällen. På Adelsgatan sprang människor inomhus för att söka skydd från det som skrämde dem. Ingrid Zerpe som arbetar i butiken på Fornsalen fick uppleva hur väggar och rutor skakade och skallrade.

- Vi trodde att det var ett bombanfall eller att det var något stort som hade kört in i museet, säger hon.

På Almedalsbiblioteket höll personalen just på att stänga för dagen då smällen kom.

- Det lät som en sprängladdning. Det var ett par mor- eller farföräldrar som var på biblioteket med sina barnbarn som blev väldigt rädda, säger bibliotekarien Maja Markhouss.

Hade ni velat bli informerade i förväg?

- Ja, hade vi vetat om det så hade vi kunnat lugna våra besökare och säga att det var fyrverkerier.

Enligt ordningslagen måste man ha tillstånd av polismyndigheten för fyrverkerier, om användningen innebär risk för skada på eller någon beaktansvärd olägenhet för person eller egendom.

Kommuner kan meddela förbud att använda fyrverkerier för att skydda hälsa och egendom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!