- Gotlänningar är duktiga på att källsortera avfall för återvinning, konstaterar Katarina Nilsson och Eva Bogren som jobbar på samhällsbyggnadsförvaltningens kontor vid regionens enhet för vatten- och avfallsfrågor
I en vecka byter de teori mot praktik och gör tillsammans med medarbetare från Samhall en så kallad plockanalys.
- Vi tar reda på vad de gotländska sop- och kompostpåsarna innehåller och ser efter vad och hur mycket som är felsorterat, förklarar Katarina Nilsson.
Liksom Eva Bogren bär hon skyddshandskar, skyddskläder och skyddsmask och går igenom varje soppåse enligt analysmodellens regler.
Metodiskt plockar de ur kärl fyllda med 500 kilo hushållsavfall i soppåsar insamlade från boende i Visby respektive landsbygden.
Sorteringen görs i 21 fraktioner med olika material som protokollförs, studeras och analyseras enligt den statistiskt säkerställda modellen.
Felsorterat
Batterier, glödlampor, snusburkar, en plattång och en radioapparat hör till torsdagens felsorterade fynd.
Ingetdera hör hemma bland hushållsavfall utan ska sorteras var för sig och lämnas på återvinningsstationer eller återvinningscentraler.
- Men gotlänningarna är bra på sortering och bäst i landet på att lämna elavfall. I fjol samlade vi in 22 kilo elprodukter, ljuskällor och batterier per invånare, konstaterar Karina Nilsson.
Återvinning
Hushållsavfall är sopor som normalt uppstår i ett hushåll och rätt källsorterat går det mesta att återvinna. För den som inte komposterar själv samlas matavfall in separat för kompostering.
Katarina Nilsson berättar att hushållsavfall som hämtas vid öns fastigheter körs till avfallsanläggningen i Roma för vidare hantering medan sorterat brännbart hushållsavfall blir till bränsle på Cementa i Slite.
- Brännbart som innehåller matavfall transporteras till fastlandet för förbränning med energiåtervinning medan sorterat matavfall transporteras till fastlandet för kompostering till jord.
Plockanalys används av regioner med fokus på insamling av farligt avfall, ökade kvalitetskrav på avfall till behandling och återvinning, samt diskussioner om utveckling av insamlingssystem av förpackningar och returpapper.
Resultatet av plockanalyserna ger värdefulla uppgifter om hur olika delar av insamlingssystemet på ön fungerar. Undersökningen ger också svar på vilka behov som finns av information, taxestyrning, kvalitetssäkring och teknisk utveckling.