De gräver i brottslingars mobiler

Allt fler brott begås med hjälp av tekniken. Det är polisens it-forensiker som letar bevis i telefoner, på nätet och i datorer.

Emanuel (närmast kameran) och Magnus jobbar med att hitta information i en trasig mobiltelefon. Med maskinens hjälp kan de läsa av data från telefonens kretskort.

Emanuel (närmast kameran) och Magnus jobbar med att hitta information i en trasig mobiltelefon. Med maskinens hjälp kan de läsa av data från telefonens kretskort.

Foto: Henrik Radhe

Visby2019-11-06 11:00

De jämför sig själva med kriminaltekniker, it-forensikerna som jobbar på Gotland. Skillnaden är att istället för att leta spår i form av fingeravtryck och DNA, letar it-forensikern efter de digitala spår brottslingar, och vi andra, lämnar efter sig. 

– Vi undersöker och tar fram bevis ur mobiltelefoner, datorer, drönare, filmer på nätet och övervakningsfilmer, säger Magnus, en av två it-forensiker på ön.

Han och kollegan Emanuel Malmqvist är omgivna av tekniska prylar i sina rum i polishuset i Visby. På ett bord finns något som ser ut som en stor spindel som är kopplad till en trasig mobiltelefon, i ett annat rum finns verktyg och en lödkolv, skärmar och datorer är det gott om. Magnus och Emanuel hävdar att det numera i alla brott ingår någon form av teknik. Narkotikabrottslighet, sexövergrepp, kvinnofridskränkning, misshandel – i de flesta fall finns åtminstone en mobiltelefon som kan hjälpa polisen vidare i utredningen. 

– Vi ska jobba objektivt. Vi kan till exempel visa var en telefon har varit,  visa samtal och sms och annat innehåll. Men vi kan inte bevisa vem som har gjort något. Det är inte vår uppgift, säger Magnus.

Magnus har tidigare arbetat som polis medan Emanuel är civilist men det de har gemensamt är en bakgrund som programmerare och stort intresse för och kunskap om teknik. Drivkrafter i jobbet är att lösa problem och att producera sådant som kan användas till bevis. 

– Det är ett pussel och alltid olika nya problem att lösa, säger Emanuel.

– Ingen dag är den andra lik, fyller Magnus i.

Det ger dem också tillfredsställelse att bidra till att lösa brott, både mer vardagliga och grövre. Särskilt bra känns det när deras arbete hjälper till att hitta till exempel personer som begått sexualbrott mot barn och stoppar dem från att fortsätta. 

Det är några av de positiva sidorna. För det finns andra. Magnus har arbetat med båda de två stora utredningar om sexualbrott mot barn på nätet, där gärningsmännen var gotlänningar. 

– Periodvis blir man illa berörd och det är tufft. Det är svårt att stänga av vetskapen om att det finns den här typen av övergrepp och den här typen av bilder på barn, säger han och berättar att han sagt nej till att jobba med att granska material där barn utnyttjas sexuellt. 

Det gör däremot Emanuel. Han arbetar numera även som granskare, vilket innebär att han tittar på bilder och filmer och bedömer vad som är övergrepp och inte. 

– Det finns ingen botten i hur hemskt det kan bli. Men jag har gått en utbildning och vi får regelbunden handledning. Och så pratar vi med varandra, säger Emanuel.

Med starkt växande brottslighet över internet är det brist på it-forensiker och under oktober har polisen haft en kampanj för att rekrytera fler civila som kan utreda brott. 

– Vi behöver vara många fler. Problemet är att det är ganska nytt med it-forensiker och polisen har väl inte riktigt hunnit med, säger Magnus som också vill passa på att ge några goda råd kring hur vi ska bete oss för att inte vi eller våra barn ska bli utsatta för it-brottslighet.

– Var delaktig när det gäller dina barn. Släpp din egen telefon och kolla vad barnen gör och vilka appar de använder.

För att undvika att bli lurad när man köper något är rådet enkelt:

– Använd lite sund misstänksamhet. Verkar det för bra för att vara sant så är det nog så. Och använd säkra betalvägar.

Det går att laga och att få ut information av nästan all teknik. It-forensikern Magnus och hans kollega har en hel liten verkstad till sitt förfogande.
Det går att laga och att få ut information av nästan all teknik. It-forensikern Magnus och hans kollega har en hel liten verkstad till sitt förfogande.
It-brottslighet

2018 anmäldes 260 000 bedrägeribrott, en ökning med 25 procent jämfört med 2017. Datorbedrägerier ökade med 35 procent.

Datorbedrägerier kan vara skimning eller att använda en annan persons kortuppgifter vid köp på nätet. Bedrägerier med hjälp av internet är brott där det finns online kontakt mellan människor.

Antalet anmälda internetrelaterade barnpornografibrott på Gotland är några få om året. I två av fallen utsattes ett stort antal barn och förövarna fick långa fängelsestraff.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!