- Det är jättekul att få inviga veckan här. Trädgård är en stark tradition på Gotland, säger han.
I DBW:s grönskande och anrika botaniska trädgård invigdes trädgårdsveckan i lördags.
- På Gotland finns en stolt tradition av jordbruk där även trädgårdarna varit viktiga. I dag känns det roligt att få inviga veckan här i Botaniska trädgården. Här har många generationer trädgårdsmästare före mig samlat generationers kunskap, säger Lasse Pettersson.
Trädgårdsöns ordförande Hans Klintbom välkomnade till den åttonde trädgårdsveckan, en gotländsk satsning fylld av aktiviteter i trädgårdar runt om på ön.
Trädgårdsveckan satte redan "trädgårdsön Gotland" på kartan första året som arrangemanget genomfördes.
Ideell satsning
- Det här är en ideell satsning, men den är faktiskt också viktig för marknadsförningen av Gotland. Nu hoppas vi att många ska ta del av det stora utbudet som bjuds runt om på ön, säger Hans Klintbom.
Under veckan visas ett 20-tal trädgårdar upp. Bland annat i Eksta, Kappelshamn, Sundre, Levide och Kräklingbo. I Visby ordnas visningar av Botaniska trädgården och vandringar till några trädgårdar i innerstaden. I botaniska trädgården blir det även barnaktivitet när Camilla Djurberg berättar om trädgårdens hemliga djurliv på tisdag. Ett par dagar senare blir det även rosvandring där med experten Rolf Engström. På midsommarafton välkomnar Trädgårdsveckan till firande på Paviljongsplan och Gotlandsänget utanför botaniska trädgården.
I DBW:s botaniska trädgård som anlades 1855 finns runt 500 träd och buskar, lika många perenner, runt 150 rosor samt lökar och andra sommarblommor.
Näsduksträdet blommar
För personer som själva väljer att ta en promenad i botaniska trädgården tipsar Lasse Pettersson om att näsduksträdet blommar just nu. Två sådana träd växer i området, vid Gotlandsänget och vid S:t Olofs ruin. Praktfull är även Tempelkullen med ett 100-tal växter, som även förekommer vilt. Den blommande manna-asken är en annat sevärdhet.
- Vi har ett praktfullt exemplar här. Den kommer från centraleuropa och det är inte vanligt med så här ståtliga exemplar i Skandinavien, säger Lasse Pettersson.
Den doftande ljusgula gullviverosen är en annan upplevelse. Visbyrosen som togs fram till 100-årsjubileet får besökare vänta lite på.
- Det är ett par veckor kvar, runt första veckan i juli räknar vi med att den slår ut, säger Lasse Pettersson.