De startade pop up-butik på Vinäger

Under veckan som gick har företaget Slowfashion huserat i en del av Vinägers lokaler, ett företag som vanligtvis är i appformat. Med appen vill de göra det enklare för fler att välja hållbart mode istället för att köpa nytt.

Medgrundarna till företaget Slowfashion, Ludvig Alervall och Clara Sandell.

Medgrundarna till företaget Slowfashion, Ludvig Alervall och Clara Sandell.

Foto: Hanna Davidsson

Visby2024-08-04 20:52

Slowfashion är en app för cirkulärt mode, där användare ska kunna köpa och sälja kläder, skor och accessoarer av högre kvalité. Med appen vill grundarna – Carl-David Hagerbonn, Clara Sandell, Johannes Klint och Ludvig Alervall – inspirera till en rörelse för hållbart mode genom att förlänga livscykeln på kläderna.

undefined
Med sin app vill de förändra beteendemönstret hos människor och få fler att välja ett hållbart alternativ när de shoppar.

Med sin pop up-butik på Vinäger i Visby ville de kombinera en digital och fysisk shoppingupplevelse. 

– Vi vill välkomna folk in i den här världen och skapa möjligheter för de som vill förändra sina beteendemönster, men av olika anledningar inte gör det. Vi erbjuder ett kvalitativt och tidlöst mode till en högre prislapp, så att de som säljer också kan få rättvist betalt, berättar Ludvig.

– Vi har sett en efterfrågan på just det, att människor vill ha kvalitet och produkter som håller länge, fyller Clara i.

Hon berättar att vi i genomsnitt använder cirka 20 procent av vår garderob. De vill därför komma åt de övriga 80 procenten och få in de i kretsloppet igen. 

– Vi vill få människor att köpa färre nya produkter, för det är där problemet ligger. Vi måste förändra normen kring hur vi handlar och vara stolta över att köpa mer second hand än massa nytt, säger Clara Sandell. 

undefined
Under hela vecka 31 hade företaget en pop up-butik i Vinägers lokaler.

Inspirationen till att starta upp en tillfällig butik på Gotland kom när de var på ön under Almedalsveckan och besökte restaurangen.

– Vi tyckte att det var så vackert här och kände att det här stället måste vi anordna något på, säger Clara.

Den gången var även deras första gång på Gotland och valet att komma tillbaka till ön igen under vecka 31 var givet.

– Vi älskade det när vi var här. Sen ville vi också komma ut och träffa våra kunder och få höra deras feedback, säger Ludvig. 

undefined
I appen kan användare köpa och sälja kläder, skor och accessoarer av högre kvalité. Något som grundarna märkt funnits en efterfrågan av.

Appen Slowfashion lanserades för ungefär tre månader sedan, men arbetet började redan 2021. När de med ett gemensamt intresse för miljön ville skapa en säker plattform där de är mellanhand mellan köpare och säljare, vad gäller betalning och frakt. Med appen vill de även sticka ut i havet bland andra hållbara företag, genom ett slags belöningssystem för användaren. 

– Vi vill ta med användarna på en rolig resa. Det ska belönas att man tillför till livscykeln för produkterna, det gör att ju mer du köper eller säljer desto mindre i provision tar vi, förklarar Ludvig.

undefined
Ludvig Alervall visar upp en av skjortorna som Therese Vikman med företaget Flikk.Archive har skapat utifrån gamla plagg och tyger.
undefined
Clara Sandell visar upp flera plagg som både kommer från återbruk men också tidlösa plagg av återvunna material.

Förutom kläder som Slowfashion erbjöd i butiken hade de även valt att samarbeta med två gotländska företag – remake-designern Therese Vikman bakom Flikk.Archive och Linda bakom Gotland Garbage, som gör smycken av exempelvis plast hon hittar i naturen. 

– Vi träffade faktiskt Therese under Almedalsveckan och hon pushade oss till att komma hit igen, så hon är en stor anledning till att vi är här. Vi fick även nys om Linda Runarsdottir och tyckte att det hon gjorde var väldigt coolt, säger Ludvig.

Trots att det precis som inom övriga branscher finns en konkurrens sinsemellan företag i branschen, upplever inte Clara och Ludvig den som i den övriga modeindustrin.

– Jag upplever att man inom second hand-branschen går mer samman än andra, detta för att man märker att går vi samman så kan vi förändra på ett större plan och det är det som är viktigt, säger Clara Sandell. 

– För oss är det viktigt att skapa möjligheter för exempelvis remake-kreatörer som Lindas och Thereses företag, att vi kan hjälpa varandra för att nå ett gemensamt mål, säger Ludvig Alervall. 

undefined
I appen uppmuntrar sälja mer av sina plagg som annars inte används, genom ett slags belöningssystem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!