Sax & Kam går i graven – och en ny salong får liv

Efter nästan 40 år är det sista hårstrået klippt på Sax & Kam. Nu slår frisörtrion istället upp portarna till den nya salongen Parant.

"Det här ska vara ett vardagsrum. Man ska vilja komma innan sin bokade tid och hänga kvar efter", förklarar Olle Eriksson, som hyr en stol i Therese Karlsson och Emma Ekbladhs nya frisörsalong i det nybyggda bostadsrättshuset på Peder Hardings väg i Visby.

"Det här ska vara ett vardagsrum. Man ska vilja komma innan sin bokade tid och hänga kvar efter", förklarar Olle Eriksson, som hyr en stol i Therese Karlsson och Emma Ekbladhs nya frisörsalong i det nybyggda bostadsrättshuset på Peder Hardings väg i Visby.

Foto: Malin Stenström

Visby2021-10-05 12:05

År 1983 öppnade Sax & Kam på Hästgatan i Visby innerstad. Genom åren har salongen kommit att bli en typ av institution, där många frisörstudenter tagit sina första stapplande steg med saxen. Men nu är det slutklippt i lokalen, i alla fall i Sax & Kams regi.

Detta efter att ägarna, 28-åringarna Emma Ekbladh och Therese Karlsson, tvingats fatta det allt utom enkla beslutet att stänga, efter många års trätande.

– Ända sedan vi tog över har vi velat utveckla och utöka. Men det har varit svårt att få till en dialog med hyresvärden, förklarar Emma Ekbladh.

Fastigheten ägs av Gotlandshem och enligt kontraktet som gäller, som skrevs år 1994, får det enbart bedrivas frisörverksamhet i lokalen.

– Vi har velat renovera och förändra konceptet, men det har inte gått, säger Emma.

undefined
För två veckor sedan klippte Therese Karlsson och Emma Ekbladh sina sista kunder på Sax & Kam.

Duon var bara 22 år gamla när de tog över, efter att salongens grundare Annelie Frick bestämt sig för att retirera.

– Vi stod och slingade Annelies hår när hon sa "Äh tjejer, ska ni inte bara köpa salongen?" och vi svarade direkt "Ja, det ska vi!", berättar Therese Karlsson.

Så det är med en dos vemod, men också en lika stor dos entusiasm, som de provar sina vingar utanför Sax & Kams trygga bo.

– Vi har förvaltat Annelies livsverk. Nu vill vi göra vår egen grej, säger Therese.

undefined
Olle Eriksson, Emma Ekbladh och Therese Karlsson har alla arbetat på Sax & Kam på Hästgatan i Visby. Nu har de flyttat söderut, till Peder Hardings väg.

Deras grej blev Studio Parant. Efter flera månaders arbete med det de så länge längtat efter, att renovera och reformera, öppnar de nu sin nya salong på Peder Hardings väg i Visby.

– Det här ska vara ett vardagsrum. Man ska vilja komma innan sin bokade tid och hänga kvar efter, säger Olle Eriksson.

Han är ett av de få ting, kan man säga, som fått följa med från Sax & Kam. I övrigt har de skapat en helt ny salong, men med håret fortsatt i fokus.

– Ingenting har lämnats åt slumpen, säger Therese.

Namnet då, Parant. När man slår upp ordet ger SAOL förklaringen: "Elegant på ett iögonenfallande sätt, flott och frappant".

– Vi har druckit så mycket vin för att komma på ett bra namn, säger Therese och får skratt som medhåll från kollegorna.

undefined
Emma Ekbladh och Therese Karlsson köpte Sax & Kam för drygt fem år sedan. Nu vill de hitta någon som kan ta över salongen i sin nuvarande form, eller någon att överlåta hyreskontraktet till.

I lördags höjde de glasen igen när det vankades invigning.

Samtidigt har lamporna slocknat på Hästgatan. Vad som nu händer där återstår att se.

– Det kommer inte att bli bostäder. Vi får se, beroende på vilka som visar intresse, vad det blir. Vi vill inte att lokalerna ska stå tomma, det vore väldigt tråkigt, säger Lina Runander, chef för kundservice på Gotlandshem.

undefined
Olle Eriksson flyttade till Gotland från Uppsala för tre år sedan. "När Emma och Tess förklarade att de ville göra något nytt sa jag direkt att jag ville med. Jag älskar deras driv", säger han.
Vad som kommer att hända med Sax & Kams lokal på Hästgatan i Visby innerstad återstår att se.
Vad som kommer att hända med Sax & Kams lokal på Hästgatan i Visby innerstad återstår att se.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!