FAK (Frivilliga automobilkåren) har funnits i mer än 100 år, men det var först 2019 som organisationen etablerade sig på Gotland.
I februari valdes Åsa Wackelin, bekant bland annat som M-märkt politiker, till lokal kårchef.
– Jag såg en annons i tidningen som ganska nyinflyttad och tyckte att det här verkade ju intressant. Jag tycker ju om att köra i lera och så. Från början var jag bara ledamot i styrelsen, men det ena ledde till det andra, säger Wackelin, som därmed blev landets första kvinnliga kårchef.
FAK:s syfte är att bistå samhällsviktiga funktioner med frivilliga chaufförer av tunga fordon i krissituationer, som bränder, översvämningar eller andra naturkatastrofer. Utbildningen står FAK för, det enda förhandskravet är att man har ett B-körkort.
– Det behöver inte handla om stora kriser för att vi ska bli delaktiga. Vi kan till exempel vara behjälpliga vid mer vardagliga incidenter, som när strömavbrott ska avhjälpas och terrängen är svår. Det finns även exempel ute i landet där FAK transporterat covid-patienter i bussar, så att ambulanserna inte belastas, säger Åsa Wackelin.
Högst på kårchefens agenda för stunden står en ny motor- och transportenhet (MTE). Det handlar om ett samarbete mellan FKA och Bilkåren, och det görs på uppdrag av MSB.
– Den ska fungera som en helt självförsörjande enhet. Om vi exempelvis kallas in som en extraresurs vid en skogsbrand ska vi komma dit med egna transporter, egen kokvagn, egna tält – allt, säger kårchefen.
I dagsläget har FKA Gotland ett 20-tal medlemmar. Men den siffran ska bli betydligt högre, om Åsa Wackelin får som hon vill. I helgen arrangerar man en prova på-dag vid NTF:s trafikövningsplats i Visby, med målet att locka fler frivilliga.
För detta ändamål har kåren fått låna två fastländska bandvagnar och ett terrängfordon, som rullade av Gotlandsfärjan i konvoj under torsdagseftermiddagen.
– Det kostar en hel del att transportera den här typen av fordon från fastlandet till ön, så det var verkligen inte en självklarhet att FAK riks skulle gå med på det. Men Gotland, som ju är lite speciellt med sitt läge, ses uppenbarligen som prioriterat. Det är vi tacksamma för.
FAK Gotland har inga egna fordon. Planen är att teckna avtal med aktörer har som tillgång till bussar, lastbilar och bandvagnar.