Den nya gynekologiska mottagningen på Visborg är "rykande färsk". I det tillsatta teamet ingår bland annat barnmorska Yvonne Ahlgren, som redan drivit egen mottagning i flera år.
– Den stänger jag inte, däremot ska jag minska ner lite på verksamheten. Jag som jobbat ensam länge tycker att det ska bli kul att arbeta med andra.
På den nyöppnade mottagningen kommer hon bland annat göra gynundersökningar, cellprov och gravidkontroller.
Yvonne Ahlgren hoppas att verksamheten lockar både gotlänningar och turister. Ett särskilt behov ser hon på sommaren när alla patienter inte får plats i offentlig sektor, då brukar efterfrågan på exempelvis gravidkontroller öka.
– Det finns många med sommarbostäder på ön som inte orkar åka till fastlandet för sina besök.
Utöver barnmorska ingår även gynekolog Janne Wesström i det nya teamet. Han ser också ett behov av en gynekologisk klinik, i privat regi, på ön.
– De privata gynmottagningar som funnits förut har haft mycket patienter. Nu har vi dessutom en barnmorska, vilket är lite unikt.
När Privatläkarna Visby startade sin första mottagning år 2017 fanns endast två läkare och två sjukgymnaster, men sedan två år tillbaka har de expanderat. I dag består personalstyrkan av åtta läkare, en sjuksköterska, tre sjukgymnaster och en, nyligen tillsatt, barnmorska.
Den nyöppnade delen av verksamheten ska bland annat erbjuda ultraljud i tidig graviditet och hjälp med klimakteriebesvär, oklara smärtor och preventivmedel. Patienterna delas mellan Yvonne Ahlgren, Janne Wesström och ett par sjukgymnaster.
Priset för ett läkarbesök ligger omkring 1800 kronor och ingår inte i högkostnadsskyddet. Privatläkarna Visby arbetar särskilt mot patienter med sjukvårdsförsäkring, men erbjuder även tider för personer utan försäkring. Prislappen är de inte särskilt oroliga för – nu gäller det att nå ut till både gotlänningar och försäkringsbolag för att visa att de finns.
Fördelen med att välja privat, menar de, är flexibla tider, kortare väntetider och att man vet vem man kommer att få träffa.
– På en liten ö går ryktet ofta från mun till mun. Gör man ett bra jobb på Gotland så sprider det sig snabbt, säger Erik Lindberg, sjukgymnast och klinikchef.