De växte ur sin trädgård och börjar om

När den prisade trädgården blev för liten hittade Annika och John Anderstedt sin önsketomt: En brant klintkant fylld av sten. Nu lever de sin dröm.

Orangeriet i huset som Annika och John Anderstedt har ritat själva binder ihop ute och inne. Huset har genomgående enhetligt gjutna golv och putsade väggar.

Orangeriet i huset som Annika och John Anderstedt har ritat själva binder ihop ute och inne. Huset har genomgående enhetligt gjutna golv och putsade väggar.

Foto: Henrik Radhe

Visby2019-09-22 10:47

Kvällssolen flödar in genom de stora glaspartierna i orangeriet som binder ihop ute och inne medan Annika och John Anderstedt försöker förklara sin drivkraft. 

– Varför håller vi på? Vi landar i att det är kreativt, att man kan ta ut svängarna och blir det inte bra gör vi om, säger Annika och tittar ut över det som håller på att växa fram.

För drygt 15 år sedan köpte de sitt första hus, en villa på Ängestigen i södra Visby. Den trädgården beskriver de som kaosartad, med gula och röda tulpaner som okontrollerat dök upp överallt. De behöll två äppelträd och började skapa. Tio år senare prisades trädgården som den vackraste på Gotland och blev omskriven i landets största trädgårdstidning som ägnade den tio sidor. Men 500 kvadratmeter var på tok för lite – Annika och John insåg att de hade vuxit ur sin trädgård.

– Då dök den här tomten upp, en skogstomt med sommarstuga och enorm potential. Vi funderade inte, vi tog den bara, säger Annika.

Tillsammans med katterna Stilton och Granit bodde de i ett och ett halvt år i sommarstugan, som var i dåligt skick. I somras skänktes den mot avhämtning. En stor kran lyfte huset i två stycken. Ett nytt har vuxit fram i en gemensam dröm med inspiration från en längre resa till Japan. De har ritat själva och kunde i april i år flytta in i en avskalad miljö med putsade väggar och svarta gjutna golv i betong.

– Då började vi med trädgården på allvar. Vi hade grävt upp det mesta på Ängestigen, det var i alla fall 50 träd, säger John och berättar hur de gjutit odlingslådor och väggar till terassodlingar.

Huset placerades utifrån trädgårdens behov att bryta nordanvinden. 2500 kvadratmeter stenmoras omvandlas nu långsamt till det paradis Annika och John ser framför sig med en flera meter hög klintkant som vägg mot öster.

– Det finns inget vackrare än sten blandat med grönska, säger Annika.

Åtskilliga lastbilslass jord har skapat förutsättningar för en magnolialund och en tre meter hög och 30 meter lång bambuhäck ska avgränsa en fruktlund nedanför huset. Köksträdgård, ett stort cirkelrunt stenparti och odlingslådor ska snart få sällskap av ett växthus på grunden till den gamla sommarstugan. John berättar hur han plötsligt hittade den dolda murade källare, som tillsammans med en annan tank ska bilda vattenreservoar för regnvatten.

– Vi kan lagra tio kubik, om det regnar mellan 15 och 20 millimeter blir det fullt, säger han.

Lika självklart som att spara på grundvatten är att all odling sker ekologiskt utan gifter. För att få tid att sitta ner på de många bänkar som ska finnas har automatisk bevattning via slangar grävts ner.

– För oss är trädgården aldrig ett stressmoment och den är aldrig en belastning, det har folk ofta svårt att förstå, säger Annika.

Att våga börja om, antingen på grund av flytt eller av lust att göra om en befintlig trädgård, är något som båda två uppmuntrar.

– Att våga börja om är väldigt kul när man väl har bestämt sig. Vi har så otroligt mycket roligt framför oss och att få skapa en ny trädgård är så lyxigt, säger Annika.

Deras råd till andra är att utgå från vad man själv tycker om, i form, färg och dofter, och göra det personligt.

– Tycker man om rosa blommor är det bara att köra på, säger John.

Den skapande processen, menar de, ger dem massor av glädje och är viktigare än resultatet.

– Jag hoppas att vi aldrig blir klara säger Annika Anderstedt.

Våga börja om!

Tänk efter vilka behov du har och vad du tycker om.

Tycker du att det är tråkigt att klippa gräs, plantera buskage och träd istället.

Försök att gruppera och plantera tillsammans, då blir det enklare att klippa emellan.

Våga göra fel, det är inte farligt och det går att göra om.

Hitta den egna stilen och våga ta ut svängarna.

Tänk på både färg, form och dofter och på att spara regnvatten.

Glöm inte sittplatser.

Skynda långsamt, en trädgård ska växa fram och man ska hinna njuta av att skapa.

Karta: Högklint Utsiktsplats
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!