– Vi är i grunden positivt till området men det blir enklare och smidigare om man har ett planprogram där man rett ut problemen först, säger Rickard Löwenborg, planchef på samhällsbyggnadsförvaltningen.
Han tror inte att tidsplanen totalt blir så mycket längre och hänvisar till att det finns en till fastighetsägare som är på gång att vilja exploatera i samma område, kallad Kilen.
Det är Gotland Investment AB som tagit fram förslag på hur Blåklinten 6 i södra Visby skulle kunna bebyggas med bostäder och vill att miljö- och byggnämnden upprättar en detaljplan, vilket Gotlands Tidningar tidigare uppmärksammat. Det säger nämnden nu nej till. Samhällsbyggnadsförvaltningen får i stället i uppdrag att ta fram ett planprogram för ett större område där Blåklinten 6 ingår. Det sträcker sig mellan Tallunden och rondellen söder om Söderport och benämns ”Kilen”. Den omfattar fastigheterna Blåklinten 4-7 samt Astern 3,4,7,8 och 9.
Företaget har tagit fram två olika förslag till hur de vill använda Blåklinten 6. Ett rymmer 63 bostäder och det andra 84.
Området är planlagt för industriändamål men i den fördjupande översiktsplanen för Visby föreslås att det ändras till blandad användning med bostäder, handel, utbildning, offentlig service, kontor och turism.
Stadsarkitektenheten på samhällsbyggnadsförvaltningen anser att området behöver studeras i ett större sammanhang. Tydliga tidsskikt som berättar om ytterstadens utveckling med tidig industri och verkstäder kan inhysa kulturhistoriska värden. Enheten tycker att exploateringen är alltför stor och dåligt anpassad till omgivningens bebyggelsestruktur.
Andra invändningar till de planer som företaget skissat är att det ligger för nära bensinstationerna.
För att få en god boendemiljö bör bensinstationerna flyttas. Det finns risk för brandfarliga gaser och vätskor, men även för störningar som lukt, ljus, trafikbuller, buller från ventilation, och biltvätt.
Slutligen är marken i området kraftigt förorenat av kolrester från tjära med mycket höga halter av främst PAH. Fläckvis förekommer också cyanider. Det finns föroreningar under byggnader och det är oklart om de även finns i berget under. För att kunna planlägga området krävs en sanering som bekostas av staten.