Majoritetens budget för 2012 gick igenom efter votering med 37 röster mot 33, när regionfullmäktige gick till beslut i går. 34 miljoner kronor ska sparas och allvaret i den ekonomiska krisen betonades om och om igen från talarstolen under den runt tre timmar långa debatten.
Nämnderna går med närmare 50 miljoner i underskott i år, men inräknat de extrapengar som hälso- och sjukvårdsnämnden fick i våras är underskottet egentligen 80 miljoner. Det ger avtryck i nästa års budget på 4 miljarder kronor, som har ett budgeterat överskott på 2 miljoner.
Oppositionen ifrågasatte gång på gång regionstyrelsens ordförande Åke Svensson (S) och nämndernas förmåga att ta ansvar för det ekonomiska läget.
- När ska Åke Svensson förstå sin ledarroll? Jag har inte sett ett sämre utgångsläge under mina 20 år som politiker, sa Lars Thomsson (C).
- Majoriteten måste hålla i taktpinnen och peka ut vägen, förklarade Lena Celion (M).
Anna Hrdlicka (M) efterlyste en mätbar uppföljning av ekonomin, som såg ut att få ett betydligt bättre resultat för ett halvår sedan.
- Det målas upp en bild av total passivitet, min uppfattning är att nämnder och förvaltningar jobbar intensivt med de här frågorna, svarade Åke Svensson (S)
Spräckta ramar
Flera av nämnderna har spräckt budgetramarna i år och resultatet är 70 miljoner sämre än förväntat. För 2012 har nämnderna tidigare fått ett sparbeting på en procent, men läget blir alltså tuffare än så när ytterligare 34 miljoner ska sparas.
Läkare och socialbidrag
Stefaan de Maecker (MP) ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden berättade om arbetet som pågår för att få budgeten i balans. Hälso-och sjukvårdens sparkrav nästa år är 40 miljoner och förhoppningen är att den pågående omorganisationen ska ge resultat.
Bland annat är hyrläkarna en tung post, därför är rekryteringen av fast personal viktig, påpekade Stefaan de Maecker.
Socialnämnden avviker eftersom nämnden förväntas gå med plus på fyra miljoner i år. Nästa år väntar däremot besparingar på 13 miljoner kronor.
Samtidigt konstaterade ordförande Hanna Westerén (S) en skenande kostnad och ökat behov av försörjningsstöd bland gotlänningarna.
I samband med budgetdiskussionen drog Åke Svensson också tillbaka förslaget om bussiga kortet i stadstrafiken, ett förslag som inte längre var aktuellt eftersom det inte fanns någon majoritet för det.
De anslagna pengarna går nu tillbaka till tekniska nämnden.