Del av muren rivs ner och byggs upp igen

En del av ringmuren nära Österport rivs ner men ska byggas upp igen. En sektion av muren som är i sämst skick renoveras under hösten.

Jacob Högvall och Roger Eneqvist rån regionens parkenhet arbetar med att ta bort murgröna från stödmuren i Strandgärdets södra ände. Murarna är en del av det befästningsverk som ringmuren utgör.

Jacob Högvall och Roger Eneqvist rån regionens parkenhet arbetar med att ta bort murgröna från stödmuren i Strandgärdets södra ände. Murarna är en del av det befästningsverk som ringmuren utgör.

Foto: Dennis Pettersson

Visby2019-10-10 13:00

Ringmuren rasar och byggs upp igen. Det är en del av detta världsarvs väsen. Den har rasat förr och kommer att rasa i framtiden. Den här hösten repareras vad som i inventeringar kallas sektion 40, den del av muren som ligger vid cykeluthyrningen och bokkaféet norr om Österport. 

– Här rasade muren på 1860-talet. Då staplade man bara upp stenarna utan bruk, man kallmurade. Vi kommer att plocka ner den här delen och bygga upp den igen. Exakt hur är inte klart, säger Anna Donarelli, som arbetar vid Riksantikvarieämbetets kulturvårdsavdelning.

Exakt hur murpartiet ska byggas upp igen är inte klart. Fler undersökningar krävs och partiet blir däremot murat för bättre hållfasthet. Ras på hela ringmuren kommer sig av att de äldsta delarna av muren inte var konstruerade för påbyggda delar och sadeltorn som senare tillkom.

– Några av delarna är ju från 1200-talet. Visst kan muren stå länge. När vi renoverar måste vi tänka bortom 100 år framåt, säger Anna Donarelli.

Mursektionen som nu plockas ner ska grävas ut av arkeologer. Därför stadgas marken bakom bokkaféet upp med en metallkonstruktion och med en stor grusvall. Detta är för att undvika att marken under huset börjar röra på sig och skadar byggnaden. Den lilla utbyggnad på kaféets terrass som går in i muren kommer att rivas.

– Det här delen av ringmuren mår inte så bra, säger Anna Donarelli. 

Visby ringmur kartlades under 1930-talet och delades då in i sektioner som det fortfarande hänvisas till. Sektion 1 är vid Almedalen. Ett hundratal meter norr om sektion 40 och Österport rasade ringmuren vintern 2012. Den byggdes upp med metoder hämtade från äldre tider.

– Det värsta för muren är när temperaturen går upp och ner kring nollan. Vatten som rinner in i muren måste kunna rinna ut, säger Anna Donarelli.

När vatten blir kvar i murverket och fryser uppstår frostsprängningar, vilket låg bakom det stora murraset 2012.

Om allt går bra väntas arbetena vid Österport vara klara under hösten. Växtligheten är ytterligare ett hot mot ringmuren.  Av den anledningen pågår arbeten vid en annan del. Stödmurarna vid Strandgärdets södra ände rensas nu från murgröna. 

– Det är 400 meter stödmur som ska rensas. Murgröna får man inte bort hur som helst, den sitter bra. Sedan får vi se om det blir så att den här muren ska hållas i det här skicket, säger Roger Eneqvist, vid gata- och park hos Region Gotland. 

Rensningen sker på Länsstyrelsens uppdrag, myndigheten betalar också regionen 140 000 kronor för jobbet. Region Gotland äger och håller efter växtligheten kring ringmuren. Riksantikvarieämbetet ansvarar för själva muren som kan ses som rikets första byggnadsminne. Ett kungligt brev från 1805 gör skadegörelse mot muren straffbart. De första större renoveringsarbetena gjordes kring 1900 och under seklernas gång har ras och reparationer avlöst varandra. En återställning till ursprungligt medeltida skick kommer däremot inte att ske.

– Det känns inte aktuellt. Ur en antikvarisk synpunkt handlar det om att bevara muren så långt som det är möjligt, så som den är nu. Även om man skulle få till en återuppbyggnad rätt så handlar det om historieförfalskning, säger Anna Donarelli. 

Arbetet med att bevara ringmuren har en drygt 200-årig historia och spåren efter de olika epokerna syns väl i lagningarna. Metallbalkar, cement och återskapade historiska metoder vittnar om detta. Den era då det reparerats är faktiskt längre än den tid som Visby ringmur fungerade som ett militärt försvarsverk.

Den här sektionen, kallad sektion 38, rasade 2012. Den ljusa delen av muren byggdes upp med metoder som användes förr. Krönet är däremot täckt av murbruk.
Den här sektionen, kallad sektion 38, rasade 2012. Den ljusa delen av muren byggdes upp med metoder som användes förr. Krönet är däremot täckt av murbruk.
Visby ringmur

Total längd: 3,4 kilometer. Äldsta delen: Kruttornet från 1100-talet. Muren är byggd i flera etapper. På 1270- och 1280-talen byggdes den egentliga ringmuren, troligen i samband med kriget mellan stad och land 1288. Marktornen är från 1290-talet och 1300-talets början. På 1350-talet höjdes muren med tre till fyra meter och sadeltornen byggdes. Det senaste stora anfallet mot Visby inträffade 1525. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!