Efter stormen – strandpromenaden spärras av

Den senaste tidens kraftiga blåsoväder har ställt till stora skador runt strandpromenaden vid Kruttornet i Visby. Den betraktas nu som så farlig att vissa delar har spärrats av.

Strandpromenaden efter stormen Malik. Gångbanan hänger i luften.

Strandpromenaden efter stormen Malik. Gångbanan hänger i luften.

Foto: Christian Körner

Visby2022-01-31 14:05

Skadorna som orsakades på strandpromenaden i Visby under stormen Malik är omfattande. Parkeringen är full med uppspolade tångruskor och i marken gapar hålen stora och djupa. Det innebär att det är det är förenat med direkt livsfara att beträda gångbanan och området har därför stängts av.

– Vi har varit nere nu på morgonen och spärrat av. Det är farligt att ta sig in, vi vet inte vilken bärighet vare sig marken eller gångbanan har. Går man ut på den kan allt rasa samman, säger Christian Strängborn, enhetschef på Region Gotlands parkenhet.

undefined
Hålen som rivits upp av stormen är på 15-20 kubikmeter. Nu har delar av strandpromenaden spärrats av.

Han berättar att hela området är underminerat och att hålen som rivits upp ligger på femton till tjugo kubikmeter. Därför måste snabbinsatser till för att åtgärda de akuta skadorna. Men det är inte första gången strandpromenaden brakar ihop efter att vädrets makter blivit övermäktiga. När stormen Per härjade för femton år sedan slogs parkeringen sönder.

– Det här har varit mer eller mindre återkommande i många år. Det är stora starka krafter som urholkar konstruktionen. Nu hänger strandpromenaden delvis i luften. Den största skadan utgörs av en fem till sex meter lång bit som bara följt med ut i havet. Det är det som gör att gångytan hänger löst, säger Christian Strängborn.

Men det var inte bara strandpromenaden som drabbades hårt av ovädret. Havsvattnet tryckte på ända upp i Almedalens damm, hundratalet meter längre in. Där har vattnet stigit när utloppen täppts igen av tång och sten under trycket för de våldsamma vågorna. 

– Trycket har varit större från havet än från dammen och då stiger vattennivån, säger Christian Strängborn.

Nu har tilloppen till dammen stängts av och vattnet börjat pumpas ut av regionen. Men efter stormen Maliks härjningar kan det bli åtgärder för att förhindra framtida förödelse.

– Det är mycket vatten som trycker på, slår och sköljer ur strandpromenaden underifrån. Hade vi haft någon form av vågbrytare skulle vi kanske kunnat rädda det här. Nu får vi se hur stora skadorna är och hur mycket vi behöver gjuta i, säger Christian Strängborn.

Kan det bli aktuellt att bygga vågbrytare?

– Gissningsvis ja. Men vi får sammanfatta läget och diskutera vad vi ska göra. Nu blir det helt plötsligt en stor investering av det hela.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!