Det säljs fler digitala än tryckta böcker i Sverige totalt och förra året hade hela bokbranschen en ökad försäljning. Efterfrågan på ljudböcker ser ut att fortsätta öka, speciellt med de stora streamingtjänsterna som Storytel, Bookbeat och Nextory.
– Det händer mycket, säger ljudboksförläggaren och deltidsgotlänningen Sofia Falk, 44.
Hon växte upp på fastlandet, studerade under en period på Gotland och flyttade därefter tillbaka för att börja sin yrkesbana.
– Jag flyttade mellan Uppsala och Stockholm, men har alltid känt att jag har en längtan hit och har alltid åkt över så fort jag har kunnat, säger hon.
Jobbet på en kommunikationsbyrå och livet vid sidan om med barn, blogg och bokskrivande tog upp det mesta av tiden. Tillsammans med en kollega och kompis drev hon humorbloggen "Hormoner och hemorrojder" där de skrev om livet som småbarnsföräldrar.
– Vi störde oss på hur gulligt det var med fluffiga bakverk på Instagram och att det var så lyckligt hela tiden. Så var det inte för oss. Vi hade också de där fina stunderna varje dag, men det var inte så hela tiden, säger Sofia.
De utsågs till årets mammabloggare 2012 och året därpå gav de ut en bok som även fick en uppföljare. Sofias bokförläggare tipsade henne om ett jobb på streamingtjänsten Storytel.
– Hon sa att den här tjänsten skulle passa mig. Det var fyra år sedan, säger hon och ler.
Sedan dess har mycket hänt i hennes yrkesliv såväl som hennes privatliv. Under pandemin fick hon möjlighet att jobba hemifrån och när hon ändå hade barnen varannan vecka kunde hon vara på Gotland de andra veckorna.
– Så jag testade och det har gått så himla bra och varit läkande. Det är verkligen lugn och ro, säger Sofia som har hyrt en lägenhet i Visby och har en annan i Sundbyberg.
Som deltidsgotlänning fortsätter hon sitt arbete på förlagsavdelningen Storyside, som gav ut 150 böcker förra året. Där samarbetar hon med författare, kontaktar utländska agenter och förläggare för ljud och e-boksrättigheter och anlitar skådespelare för inläsningar. Framförallt läser hon mängder av inskickade ljudboksmanus för utgivning.
– Det bästa jag vet är när man hittar en bok som tar en med någonstans som jag aldrig hade besökt, säger hon.
Från att ha slukat allt från Kitty-böcker till klassiker under sommarloven som barn, till att försöka få tid för litteratur under småbarnsåren kan hon nu läsa på arbetstid och utveckla manus.
– Dels är det vad jag själv går igång på, men oftast är det för att se vad som är kommersiellt gångbart. Om man ska skriva för ljud så är det speciella saker vi letar efter. Det får inte vara för många karaktärer och det får gärna rivstarta, vara action, finnas cliffhangers, mycket dialog och inga långa miljöbeskrivningar, säger hon.
Det som fungerar bäst i ljudboksformat är enligt henne spänning och romantik.
– En som har gått jättebra för oss är "En avgörande ledtråd". Det är en deckare som utspelar sig i Göteborg och om man gillar "Beck"-filmer så gillar man den här. Det är mycket så jag tänker, berättar Sofia, som även håller koll på vad som går bra i tv-serier och true-crime-genren.
– En faktatitel som har gått väldigt bra är "Kvinnan som lekte med elden" som handlar om Arbogakvinnan, säger Sofia.
En annan titel som baserar sig på ett verkligt kriminalfall är reportageboken "Alexandramannen, Sveriges första stora nätsexhärva", som hon har producerat som en ljuddokumentär.
– Vi experimenterar mycket med ljudläggning med musikstycken och flera röster, säger hon.
Streamingtjänsten finns i ett tjugotal länder och böckernas popularitet skiljer sig beroende på var i världen det lyssnas. Sofia säger att feelgood och deckare går bra i Norden och i stora delar av Europa.
– Men i Latinamerika vill man inte lyssna på spänning och våld, utan de har mer religiösa teman. I Ryssland är det dystopier så klart och i Indien är det mycket Bollywoodinspirerat och romantik, men också erotik. Det skiljer sig väldigt vad folk föredrar, men "Harry Potter" funkar överallt, säger Sofia.
Hon jobbar bara med hemmamarknaden. På Storytels topplista på vilken författare de svenska abonnenterna lyssnade mest på förra året var Harry Potter-skaparen JK Rowling i topp. Där fanns även två deckarförfattare med Gotlandsanknytning. Anna Jansson var på sjätte plats och Mari Jungstedt på tionde plats. I statistiken för de gotländska lyssnarna låg de ännu högre upp.
– Här var det lokalförankrat med de två i topp, säger Sofia och nämner deras topplistade deckare "Galgbergets väktare" och "Där den sista lampan lyser".
Själv trivs hon bra här på den gotländska deckarön och tipsar om några nya ljudböcker, med fokus på spänning och romantik.