Den stora slängfesten är här – tidvis kö upp på rampen

Julen har inte ens dansats ut innan köerna till återvinningen börjar. Presentpapper och snören, värmeljus och annat, hamnar enligt personalen ofta fel:
– Kunde bara folk läsa på skyltarna, säger Nicklas Nilsson.

Återvinningscentralen i Visby är populär, första öppna vardagen efter jul så pass att Gunnel Jakobsson och många fler valde att parkera nedanför rampen och bära soporna sista biten.

Återvinningscentralen i Visby är populär, första öppna vardagen efter jul så pass att Gunnel Jakobsson och många fler valde att parkera nedanför rampen och bära soporna sista biten.

Foto: Henrik Radhe

Visby2024-12-27 19:30

Första vardagen efter jul innebär alltid hårt tryck på öns återvinningscentraler. 

– Det är så mycket folk och jag vill inte stanna i lutningen, säger Gunnel Jakobsson och parkerar nedanför rampen till containrarna.

Hon är långt ifrån ensam om att välja att bära upp sina sopor som ska slängas. Calle Lundqvist och sonen Abbe har hittat en lucka uppe på rampen.

– Vi är duktiga på det här med sortering, säger Calle och hivar iväg en hel säck med papper ner i containern.

På bara några timmar har en hel stor container fyllts med presentpapper och förpackningar efter jul. Dessvärre kanske också med ett och annat som hamnat fel.

undefined
Calle och Abbe Lundqvist har koll på grejerna och vet exakt var vad ska slängas för att det ska bli rätt. Containern för julklappspapper fylls i rasande tempo.

Presentpapper bland papper låter enkelt. Värre kan det vara att inse att värmeljus inte är samma sak sm konservburkar. Och att presentsnören absolut inte är plastförpackningar, eftersom de kan fastna och orsaka problem.

– Kunde folk bara läsa på skyltarna! 99,9 procent ser inte skyltarna utan bara ner i containern och chansar, säger miljöarbetaren Nicklas Nilsson i en strid ström av kunder som hela tiden frågar var de ska slänga just sitt skräp.

undefined
Nicklas Nilsson älskar sitt jobb och sin arbetsplats. Dagarna efter jul fylls elektronikburen med julbelysningar och gamla adventsljusstakar.

Om första öppna dagen efter jul är intensiv för att vara vintertid är det ändå ingenting mot en högsommar på återvinningscentralen.

– Stockholmsveckan säger jag bara! Wow, den är brutal. Efter den är man trött kan jag säga, erkänner Nicklas Nilsson.

För många är återvinningen också ett ställe att träffa gamla bekanta och vänner. Det minskar inte direkt köerna upp till rampen.

– Under Stockholmsveckan brukar vi säga till de som babblar att de får skynda sig lite, säger han och svarar med ett obegripbart lugn på ännu fler frågor om var vad ska hamna.

Här stortrivs Nicklas Nilsson, med både kunderna och sitt jobb.

– Jag har jobbat med mycket, allt från piercare till brevbärare, men det här är det roligaste jag gjort. Jag älskar det här stället, utbrister han.

undefined
Att sortera soporna hemma är ett sätt att minska springet uppe på rampen, där många bilar passerar i både vänster och höger fil.
undefined
Kö, kö, kö, ändå kunde det vara betydligt värre än i år. Första öppna vardagen efter jul är det många som vill rensa både samvete och sopkärl från sopor och julförpackningar.
undefined
Säckar ska tömmas och rätt sopor helst hamna i rätt container. Personalen konstaterar att många inte läser skyltarna utan bara tittar ner vad som redan ligger slängt.
undefined
Trots en tydligt stoppskylt kör bilister bara rakt in utan att stanna och anmäla vad de ska kasta. Något som alltid får personalen på Återvinningscentralen i Visby att agera.
undefined
Återvinningscentralen i Visby är populär, mest under Stockholmsveckan men trycket är alltid stort även de första vardagarna efter jul.
undefined
Som bilist men även som fotgängare gäller det att inte bli stressad utan att ta det försiktigt och att respektera varandra på återvinningscentralen. Säkerheten kommer alltid i första hand.

Tipset, förutom att läsa noga på skyltarna, är att först sortera allting hemma och därigenom minska köerna upp till rampen. Kanske också att välja den andra sidan än vad man brukar. För faktum är att vänster sida i färdriktningen alltid är hårdare belastad, ett ganska svårförklarligt fenomen:

– Det har nog något med det mänskliga psyket att göra, och att man är höger- eller vänsterhänt, funderar Nicklas Nilsson.

undefined
Hur många frågor om dagen han får, om allt mellan himmel och jord, vet inte Nicklas Nilsson. Men att hjälpa folk tillrätta tycker han om.
Så sorterar du julen rätt

Julfirandet lämnar ett berg av skräp efter sig – allt från dumpade julgranar och plastgranar till pynt och marschaller. Mycket av julskräpet rikserar att hamna i naturen och orsaka problem för både miljö och djurliv. För att minska nedskräpningen har Håll Sverige Rent samlat tips på hur du enkelt kan ta hand om skräpet på rätt sätt:

Julgranar 

Släng inte granar i naturen. Det tar lång tid för dem att brytas ner om de är behandlade eller har rester av pynt. Att dumpa en gran utanför porten eller i närmsta skogsbryn är dessutom ett nedskräpningsbrott som kan leda till böter. 

Julgranar ska lämnas på kommunens insamlingsställe för trädgårdsavfall eller särskilda julgransinsamlingar. I många kommuner kan de även sorteras som grovavfall. Kolla vad som gäller i just din kommun. 

Har du en gammal plastgran du vill göra dig av med? Bege dig då till en återvinningscentral. Har plastgranen en metallstomme ska den sorteras som metall, men är merparten plast sorteras den som brännbart eller plast beroende på i vilken kommun du bor. 

Julgranspynt och julgransglitter 

Pynt som är av plast eller metall slängs hemma i hushållssoporna eller som brännbart restavfall på en återvinningscentral. Julgransglitter består ofta av plast och aluminium och ska också slängas i hushållssopor eller brännbart. Återanvänd gärna pynt som är i bra skick i stället för att kasta. 

Presentpapper och snören
Presentpapper kan läggas i återvinningen för pappersförpackningar. Ta bort tejp och snören först, de förstör pappersmassa och pappersmaskin. 

Plastband och plastsnören ska slängas i hushållssoporna eftersom de inte kan återvinnas. Om de slängs i återvinningen kan de fastna i maskinerna och orsaka problem.

Marschaller och värmeljus 

Lämna tomma metallkoppar från marschaller i metallåtervinningen. Om det finns kvar stearin eller paraffin ska det slängas i hushållssoporna eftersom de inte kan återvinnas.

Värmeljus ska sorteras som metallskrot på en återvinningscentral, eftersom de inte räknas som en förpackning. Vekeshållaren och metallkoppen ska separeras från varandra, annars kommer den dyrbara aluminiumkoppen att följa med den magnetiska vekeshållaren och brinna upp i stålets smältprocess.

Tomtebloss 

Använda tomtebloss och deras pinnar slängs i hushållssopor eller brännbart restavfall, eftersom de ofta har metallbeläggningar som inte går att återvinna. Se till att de är helt avsvalnade innan du slänger dem.

Källa: Håll Sverige Rent

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!