Den utdragna trädtvisten avgjord i domstol

Länsstyrelsen gav Region Gotland dispens att fälla två almar i Visby. Men med dispensen följde ett antal villkor. Regionen överklagade tre av villkoren. Nu har mark- och miljödomstolen avgjort ärendet.

Det var på Järnvägen 4, som ligger mellan Söderport och gamla järnvägsstationen som det byggdes 32 lägenheter förra året.

Det var på Järnvägen 4, som ligger mellan Söderport och gamla järnvägsstationen som det byggdes 32 lägenheter förra året.

Foto: Malin Stenström/arkiv

Visby2020-08-24 13:43

Efter flera vändor fick regionen dispens från det generella biotopskyddet för fällning av två almar i allén vid kvarteret Järnvägen 4. Men länsstyrelsen satte upp åtta villkor för att medge dispensen. 

Region Gotland godtog fem av villkoren – men överklagade tre av dem och yrkade att Mark- och miljödomstolen skulle upphäva dessa villkor. Domstolen har nu lämnat sitt domslut i ärendet.

Det var i samband med att kvarteret Järnvägen 4 skulle exploateras som det uppstod en konflikt om de intilliggande träden. Redan under planprocessen 2016 påpekade länsstyrelsen att det inte var lämpligt att bygga närmare än 10 meter från allén. Men när detaljplanen för området var godkänd, beviljades bygglov fem meter från allén. 

Marksaneringsarbete gjordes mycket nära trädstammarna och grenar kapades för att ge plats för byggställningar. Regionen ansåg att träden utgjorde en risk, då det bland annat fanns skador på stammarna. I april förra året ansökte regionen om dispens för att få avverka de två almarna.

Eftersom almarna inte var angripna av almsjukan och ett av träden uppfyllde definitionen för skyddsvärda träd, föreslog länsstyrelsen istället beskärning av träden, samt stödvattning eftersom rotsystemet var skadat.

Regionen bestred denna bedömning och anlitade en trädkonsult. Slutsatsen som drogs var bland annat att trädens rötter skadats svårt vid schaktningsarbeten 2018 och att träden troligen skulle kunna kollapsa.

I mars i år medgav länsstyrelsen dispens från biotopskyddet för nedtagning av de båda almarna. Men med dispensen följde åtta villkor. Det handlade bland annat om att träden skulle ersättas med två nya träd och att krossmaterialet som använts vid återfyllnad kring allén skulle tas bort och ersättas med något som gynnade trädens rotutveckling.

Regionen invände mot tre av villkoren och överklagade till mark- och miljödomstolen. Domstolen har nu avgjort ärendet och upphäver två av villkoren. De villkor som regionen alltså inte behöver uppfylla är att man skulle verka för bevarandet av alm och dess följearter på Gotland och redovisa till länsstyrelsen. Det andra villkoret som man heller inte behöver uppfylla är att säkerställa ersättningsträdens överlevnad de första fem åren med bevattningspåsar och skydd mot skador. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!