"Det är inte roligt att vara arbetslös"
Debatten om skatteavdrag för hushållsnära tjänster har fått ny fart. Ellinor Hansson, nyanställd på serviceföretaget Kvalitetshem, oroas av diskussionen.
Nyanställd. Ellinor Hansson är orolig för att hennes nya jobb är i fara om Rut-avdraget avskaffas. Foto: Rolf Jönsson
Foto: Rolf Jönsson
Hon fick jobb på Kvalitetshem för två veckor sedan, ett serviceföretag som erbjuder hushållsnära tjänster och lokalvård. Diskussionen om att avskaffa Rut-avdraget gör att hon blir orolig för sin familjs skull.
- Jag blir orolig för att det inte ska finnas något jobb till mig då. Det är inget kul att vara arbetslös när man har barn att försörja, säger hon.
Tidigare har hon arbetat som vårdbiträde, men hon hade varit arbetslös i ett halvår innan hon fick anställningen på Kvalitetshem.
- Jag har haft praktik på några ställen, men inget som har lett till jobb.
Under sina två första veckor har Ellinor Hansson städat trappuppgångar och kunders hem. Framöver kommer det att bli mer fönsterputsning. Hon ser inte sitt arbete som ett pigjobb, utan som en tjänst jämförbar med att stå i kassan i en matbutik eller att arbeta i sjukvården.
- En del är nog sura för att det är skattepengar som används. Men vad kostar det inte att ha folk som är arbetslösa och går på socialbidrag? Då är det bättre att vara ute på arbetsmarknaden. Jag tycker att det är kul att gå från jobbet och veta att någon kommer hem och är glad för det man har gjort för dem, säger Ellinor Hansson.
Anställt en i månaden
Serviceföretaget Kvalitetshem Gotland AB har i dag 17 anställda.
- Vi har som affärsplan att anställa en i månaden, och det har vi kunnat göra tack vare Rut-avdraget. Alla våra 17 anställda kommer direkt från arbetslöshet, säger företagets vd Roger Albrecht.
Han menar att Rut-avdraget har gett arbete åt grupper som annars har svårt att hävda sig på den svenska arbetsmarknaden.
- Det ger nya arbetstillfällen och det ger ju i sin tur minskade kostnader i form av socialbidrag och andra former av bidrag. Det är jobb som är betydelsefulla i samhället. I stor utsträckning handlar det om nya svenskar som annars har svårt att komma in på arbetsmarknaden, säger Roger Albrecht.
Står och faller
Urban Ahlin startade tillsammans med Anna Ahlin Ousters alltjänst i Lärbro efter att Rut-avdraget infördes. Företaget har ökat sin omsättning mer och mer sedan starten, men verksamheten står och faller med Rut-avdraget.
- Ja, tar de bort det skulle det ju betyda rätt mycket. Vi får nog lägga ner i så fall. Vi har en anställd som vi får säga upp då.
Tror du att det blir så?
- Nej, jag tror inte att det blir så enkelt som de tror att ta bort avdraget. Det har skapat rätt många jobb i hela Sverige, så det blir svårt, säger Urban Ahlin.
Rut-avdraget (renhållning, underhåll och tvätt) infördes den 1 januari 2007.
Enligt tjänstesektorns organisation Almega har 11 000 personer sedan dess anställts i branschen. Så många som 75 procent av dem är personer som tidigare varit arbetslösa.
Enligt en undersökning Almega gjort är 78 procent av svenskarna positiva till Rut-avdraget.
Enligt tjänstesektorns organisation Almega har 11 000 personer sedan dess anställts i branschen. Så många som 75 procent av dem är personer som tidigare varit arbetslösa.
Enligt en undersökning Almega gjort är 78 procent av svenskarna positiva till Rut-avdraget.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!