"Det är skrämmande, jag tycker det är hemskt"

Skärpta lokala råd fick genomslag direkt på Östercentrum. "Det är skrämmande", säger Kenneth Sandell i en folktom butik. Men han har ändå full förståelse och står bakom beslutet.

Tomt i butiken och inte mycket folk på stan, timmar efter beskedet, men Kenneth Sandell på MQ Marqet hoppas att butikerna ändå kommer att fortsätta ha öppet.

Tomt i butiken och inte mycket folk på stan, timmar efter beskedet, men Kenneth Sandell på MQ Marqet hoppas att butikerna ändå kommer att fortsätta ha öppet.

Foto: Henrik Radhe

Visby2020-11-13 09:30

Östercentrum ligger mörkt och märkbart mer folktomt än vanligt, timmar efter Folkhälsomyndighetens besked. Men de nya skärpta lokala allmänna råden för Gotland kom inte som någon chock för Magnus Olsson, verksamhetsledare för Visby Centrums butiker:

– Det är klart att det är jättetufft. Tappet i våras, sedan har hösten ändå hittills varit ganska okej. Nu får vi anpassa verksamheten, och det är det vi har gjort hela tiden. Det viktiga nu är att smittspridningen minskar, säger han om de närmaste veckorna på Gotland.

Enstaka kunder provar glasögon inne hos optikern, medan klädbutikerna är tomma.

– Det kommer en eller två kunder i timmen. Det är skrämmande, jag tycker att det är hemskt, men det är lika tomt i alla butiker, säger Kenneth Sandell på MQ Marqet och tittar ut över centrum.

Han jämför läget med hur det såg ut när corona kom i våras, och tror att årets julhandel kommer att se annorlunda ut.

– Eftersom restriktionerna är så här tror jag att fler handlar på nätet. Men skyddar man sig tror jag att smittrisken är minimal, säger han om att besöka de fysiska butikerna.

Kenneth Sandell har förståelse för krafttagen mot corona, något som delas av Caroline Lagergren på Din sko.

– Det är helt öde. Men restriktioner är bra, vi måste minska smittspridningen. Det är prio ett just nu, säger hon.

Utanför tar Margareta Backlund en sväng på stan med sina stavar. Utan att gå in i butikerna. Hon hör till riksgrupperna, på grund av ålder, och välkomnar beslutet med skärpta restriktioner.

– Man kan inte vara nog försiktig. Det här är förfärligt och jag förstår inte att många tar det så lätt. Det är ruskigt, säger hon om den ökade smittspridningen på Gotland.

Öns livsmedelsbutiker har under lång tid märkt ett ökat tryck på onlinehandeln på nätet. För de kunder som väljer nödvändig handel i butik erbjuds enkla skydd hos de flesta. På Coop Gotland finns handsprit som trycks fram med hjälp av fotpump, och engångshandskar i plast.

– Kom inte hit klockan 17 en lönefredag om du är rädd för trängsel, säger stormarknadschef Markus Wahlgren och menar att 09.15 samt 13.30 och en timme framåt är de absolut lugnaste timmarna i butiken.

Lugnt är det också vid ankomsten i färjeterminalen, där Katarina Henryson kommer med båten från Nynäshamn iförd munskydd.

– För att påminna mig själv och andra om det rådande läget och att hålla tillräckligt avstånd. Och jag vet ju inte om jag blev sjuk för tio minuter sedan, säger hon.

Hittills har hon pendlat mellan Gotland och Stockholm, något som hon är osäker på om hon kan fortsätta med.

– Jag får antingen hålla mig på fastlandet, eller vara kvar här och inte åka tillbaka de närmaste veckorna, säger hon och välkomnar gårdagens skärpta beslut:

– Det är bra, vi måste göra allt vi kan för att stävja detta, säger hon.

Med båten reser också Clara Bane, hemma för att hälsa på familjen över helgen.

– Jag har munskydd för att hindra mig själv från att ta mig i ansiktet, säger hon och välkomnas av sin syster.

Efter ett videomöte med Region Gotland förbereder Magnus Olsson sent i går eftermiddag ett utskick till butikerna, för att säkerställa att alla följer de skärpta kraven.

– Nu är det upp till oss alla att hjälpas åt och ta vårat ansvar. Om vi tillsammans gör det här ökar vi chanserna att råden inte förlängs efter den 10 december, säger han.

Fakta

Beslutet omfattar skärpta allmänna råd för arbetsplatser och verksamheter på Gotland.

De bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden.

Arbetsgivarens åtgärder kan vara att uppmana personal att arbeta hemifrån.

Erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån.

Att skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten.

Verksamhetens åtgärder kan vara att minimera antal besökare vid samma tid, anpassa öppettider och erbjuda digitala alternativ.

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!