"Det är tufft nu, men vi fixar det"

Ekonomin är ansträngd och utan investerare kan Leva Husfabrik AB stå eller falla med regionens beslut.- Vi löser sannolikt de ekonomiska problemen i Husfabriken. Vi är ju entreprenörer, säger Susanne Liljenberg, delägare i Leva Husfabrik och Leva Kungslador.

Delägare. Susanne Liljenberg, som är delägare i Leva Husfabrik AB och Leva Kungslador AB, tror på framtiden.Foto: Rolf Jönsson

Delägare. Susanne Liljenberg, som är delägare i Leva Husfabrik AB och Leva Kungslador AB, tror på framtiden.Foto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Visby2012-03-03 04:00

- Det är tufft just nu men när det gäller Husfabriken ska vi fixa det. Vi har spännande pågående projekt och en positiv ingående kassa. Men som många andra med öppet året om har vi en aningen ansträngd likviditet innan vår och sommar, säger hon.

Husfabriken får inte köpa kungsladorna där Leva Kungslador AB driver restaurang, café, bageri och butik. Regionstyrelsen säger också nej till sitt egna förslag att köpa loss Husfabrikens investeringar i kungsladugården.


Investeringar
-Vi har inga ambitioner att söka bidrag utan har byggt upp företagen med sikte på lönsamhet, säger Susanne Liljenberg.

Leva Husfabrik AB, som arrenderar kungsladorna av regionen, har investerat i el, vatten, avlopp och ventilation i byggnaderna. Enligt hyresavtalet, tecknat 2009, ersätter inte regionen investeringar som görs av hyresgästen.

- Vi har investerat närmare nio miljoner i kungsladorna som var i förfall. Hade regionen tagit över 2-4 miljoner mot en höjd hyra skulle det ha frigjort kapital att utveckla verksamheten. Det hade hjälpt oss framåt i den fortsatta verksamheten i Husfabriken som står för arrendet i tio år av kommunen.


Ingen tar ansvar
Susanne Liljenberg berättar att på regional tjänstemannanivå har man låtit positiv till att låta Leva köpa, alternativt att kommunen skulle ta över, en del av investeringarna.

- Vi upplever att ingen vill ta ansvar och kommer på något sätt att gå vidare med hur vi blivit utsatta för Region Gotlands kommunikation mellan politiker och tjänstemän.

Enligt en revisionsfirma som regionen anlitade, skulle ett kommunalt övertagande av investeringar kunna ses som ett gynnande av en enskild näringsidkare.

Men Leva har varit i kontakt med fastighetsjurister som kommit till en annan slutsats:

- En av Sveriges duktigaste fastighetsjurister säger att eftersom investeringarna gjorts i kommunens fastigheter och investeringarna skulle läggas på höjd hyra, skulle det inte vara något problem, säger Susanne Liljenberg.

Susanne Liljenberg menar att Levas verksamheter har stor och positiv medial kraft, men att företagsklimatet på Gotland är negativt. Regionens nej och långa processer blir hinder för företagsamheten och tar tid från företagare som kunde användas att hitta andra lösningar.

- Regionen måste bli bättre på att ta hand om företag som vill satsa, säger hon och pekar på brister i samarbete mellan regionens tjänstemän och politiker och stoppklossar som banker och byggnadsnämnd.

Regionstyrelsens ordförande Åke Svensson i förra veckan till GA att regionens möjligheter i det här ärendet är uttömda.

- Ambitionen var att vända på alla stenar. Det har vi gjort, sa han då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!