"Det avgörs över våra huvuden"

Butikschefen Mats Jörholt skulle gärna betala mer för gotländskt griskött.– Tyvärr är det inte jag som bestämmer.

Två glada. Butikschefen Mats Jörholt och Anders Lindblad arbetar tillsammans bland hyllorna på stormarknaden.

Två glada. Butikschefen Mats Jörholt och Anders Lindblad arbetar tillsammans bland hyllorna på stormarknaden.

Foto: Ulf Glimfalk

Visby2010-09-14 04:00
På Gotland finns ett 60-tal grisbönder. Flera av dem har eller håller på att hamna i ekonomisk kris. Det beror på att priset för spannmål mer än dubblerats på ett år samtidigt som handlarna inte betalar ett öre mer för grisköttet.
Mats Jörholt är butikschef på Ica Maxi i Visby. Han vet sedan tidigare att grisbönderna har det tufft.
- Vi håller på dem och hoppas att det löser sig för dem. Vi behöver deras kött i våra diskar, säger han.

"Inget att göra"
Han säger att det är Ica centralt som bestämmer vilket kött som ska köpas in och till vilket pris.
- Jag tror inte att vi lokalt kan påverka vilket kött vi ska sälja. Betalar vi mer för köttet måste kunden betala mer.
Han håller med om att det kan tyckas besynnerligt att handeln kan sälja importerat kött billigare, än det lokalproducerade från Sverige.
- Det är billigare att köpa köttet som fraktats över Europa än det som är producerat på Gotland. Vi reagerar också på det men det finns inget vi kan göra, säger Mats Jöreholt.

Mer antibiotika
Fredrik Engström är veterinär på Gotland. Han berättar att en förklaring till att det europeiska köttet är billigare beror på att det finns mycket mer antibiotika i det köttet.
- Danskt kött innehåller dubbelt så mycket antibiotika än det svenska. Ger man djuren mer antibiotika är köttet billigare att producera.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om