Det dolda sockret – så undviker du fällorna

Hur mycket socker äter vi idag jämfört med förr? Vilka effekter har socker på kroppen, och hur undviker vi onödigt socker?

I brödhyllan är det stor skillnad mellan sockerhalten i de mörka bröden. Här ska du hålla utkik efter andelen socker och vilka ingredienser som det är mest av. Vetemjöl höjer blodsockret lika fort som strösocker.

I brödhyllan är det stor skillnad mellan sockerhalten i de mörka bröden. Här ska du hålla utkik efter andelen socker och vilka ingredienser som det är mest av. Vetemjöl höjer blodsockret lika fort som strösocker.

Foto: David Skoog

Visby2019-10-26 12:01

Det är några av frågorna som Mattias Ahlqvist berörde under onsdagskvällen i Visby. Då höll han en fullsatt föreläsning för arrangerad av Ica maxi om just socker. Vår sockerkonsumtion har ökat dramatiskt på senare tid och allt fler livsmedel innehåller socker för att öka försäljningen. I snitt får vi i oss nära tio gånger mer socker idag än för hundra år sedan.

– Som det är nu så handlar det i snitt om 40-50 kilo socker per person och år, för 100 år sedan kanske man åt 10-15 kilo socker per år. Vi träffar även ungdomar som ligger på upp emot 100 kg socker per år, säger Mattias Ahlqvist, kostrådgivare och grundare av Familjens val.

Anledningarna till att vi äter så mycket mer socker idag är många. Men klart är att utbudet av socker är mycket större nu än tidigare, dels i form av godis och läsk men även i vanliga livsmedel.

– Ju mer sockerstinna vi blir desto mer socker lägger leverantörerna i maten för att sälja mer mat. I bröd till exempel, om man gör det mörkt med mörk sirap blir det mycket socker. Vi svenskar tror att det är nyttigt för att det är mörkt. Men man har lagt mycket socker i det och det blir en storsäljare.

Men varför är det dumt med tillsatt socker?

– Socker mättar ingenting. Du får i dig oerhört mycket kalorier utan att bli mätt. Käkar du en lunch med en läsk till, får du lika mycket kalorier i läsken som från maten, men du blir ju inte mätt av läsken.

Vi tar ett varv i butiken med Mattias och i de vanligaste hyllorna varierar sockerinnehållet enormt mellan olika produkter. 

– I familjens val har vi två krav för bröd. Dels ska det inte vara vetemjöl som första ingrediens då det mättar dåligt och höjer blodsockret, och inte sockerarter över 5 gram, säger Mattias och håller upp två olika mörka bröd där sockerhalten skiljer sig markant. Det är nära tio gånger mer socker i ett av bröden, trots att de båda är mörka och ser nyttiga ut.

Enligt Mattias har 75 procent av alla livsmedel idag tillsatt socker, och i vissa fall kan det röra sig om ganska stora mängder. I allt ifrån mejeriprodukter och bröd, till müsli och smörgåspålägg. Men att undvika det onödiga sockret behöver inte vara så svårt.

– Det finns jättebra val att göra i butiken. Allt som fanns för 100 år sedan finns ju kvar, men man måste vara lite mer om sig och kring sig, och det finns fler fällor nu. För 15 år sedan fanns inte vaniljfil eller energidrycker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!