"Det finns en väg ur hatet"

För 14:e året besöker Emerich Roth Gotland och föreläser i skolor på ön.87 år ung reser han landet runt för att motverka våld, mobbning och rasism.

Kärlek i stället för hat. Emerich Roth är åter på Gotland och föreläser om hur en ond spiral av våld och främlingsfientlighet kan brytas.Foto: Rolf Jönsson

Kärlek i stället för hat. Emerich Roth är åter på Gotland och föreläser om hur en ond spiral av våld och främlingsfientlighet kan brytas.Foto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Visby2011-09-07 04:00

- Framtiden sitter fem dagar i veckan i skolan. Vi måste satsa på barnen, säger Emerich Roth som överlevde nazismen i fem olika koncentrationsläger och kom till Sverige 1950.

Här har han, med 30 års erfarenhet inom socialvården bland utslagna och hatiska människor, sedan 1993 rest runt i landet som föredragshållare i skolor.

- Det finns en väg ut ur hatet. Det går att bryta dåliga mönster och ändra sitt dåliga liv till något gott och hjälpa både sig själv och andra, slår han fast.

Efter att ha besökt många hundratals skolor i landet och fått brev från tusentals elever konstaterar han att en överväldigande majoritet av dagens ungdomar är fina och skötsamma.

- Det går att komma till insikt för att ändra hat och ett destruktivt beteende. Vad som gäller är att komma till tals med barn och ungdomar och därför är skolan viktig, slår han fast.

Som initiativtagare till Exit har han medverkat till att hjälpa över 700 ungdomar som varit aktiva i destruktiva kretsar att lämna dessa.

Två av dem är Ida Holmsten och Patrik Pelosio som denna vecka är med Emerich Roth på Gotland.


Gotlandsmodell
- Gotland är speciellt. Här möter vi ett stort gensvar från många engagerade ungdomar, säger de tre som vill satsa för att stävja främlingsfientlighet, hat och mobbning.

I fjol diskuterade Emerich Roth en satsning med uppföljning av arbetet som en resurs i en "Gotlandsmodell" med öns politiker.

- Vad som fattas är att Gotland går från vilja till handling. Det krävs ett politiskt beslut för att skapa ett arbetslag inom den gotländska skolan, slår han fast.

Att vidareutbilda lärare i arbetslag är en idé- En annan att skapa ett projekt mot våld, mobbning och rasism.

-Ida och Patrik skulle vara perfekta i ett sådant projekt, säger Kerstin Blomberg som är vice ordförande och projektledare i Emerichfonden och aktiv i Rädda Barnen som bjuder in Emerich Roth till Gotland.

Patrik Pelosio har brutit sin negativa spiral och arbetar sedan länge mot våld droger och rasism. Han har också initierat stiftelsen "Jiddra inte", en organisation mot våld, övergrepp och missbruk.

- Stiftelsen ska varje sommar erbjuda, i år för första gången, gratis kollo för ungdomar i utanförskap och som hamnat snett, berättar han som också är engagerad i "Jiddra inte musik".

I dag släpper "Jiddra inte musik" den första skivan, som är en musiksamling med många artister, olika musikstilar, åldrar, kön och historier.

emerichfonden.se

jiddrainte.se

jiddraintemusik.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om