"Det gäller att hitta rutiner i det dagliga kaoset"

Under de senaste åren har den psykiska ohälsan ökat på Gotland. Nu förväntar man sig att kurvan fortsätter att stiga i coronapandemins efterdyningar. "Situationen påverkar oss allihopa".

Folkhälsostrategen Veronica Hermann medverkade i torsdagens Mediabaren Special. Hon pratade främst om den psykiska ohälsan och hur regionen kan arbeta för att främja folkhälsa.

Folkhälsostrategen Veronica Hermann medverkade i torsdagens Mediabaren Special. Hon pratade främst om den psykiska ohälsan och hur regionen kan arbeta för att främja folkhälsa.

Foto: Emelie Stenqvist

Visby2020-05-07 16:59

Polis och räddningstjänst vittnar om ett ökat antal utryckningar på grund av psykisk ohälsa. Även om den trenden har synts på ön sedan flera år tillbaka har ökningen blivit kraftigare sedan coronapandemin drog in över landet. Dock menar regionens folkhälsostrateg Veronica Hermann att det ännu inte går att konstatera att det beror på covid-19. 

– Psykiatrin och primärvården ser ännu ingen ökad anstormning. Dock vet vi att den psykiska ohälsan kan bli värre när det är en allmän oro och kris. Det påverkar oss allihopa, sa hon när hon gästade Mediabaren Special. 

Veronica Hermann framhävde att många kanske undviker att söka vård i nuläget, på grund av oro för smittspridningen. 

I sändningen berättade Veronica Hermann också hur hon själv kan bli nedstämd av att slå på mobiltelefonen på morgonen och mötas av dystra rubriker kring covid-19. En faktor som starkt kan bidra till att folk mår dåligt är att det finns så mycket ovisshet i situationen, menade hon.

– När vi inte har kontroll då blir det ännu svårare att hantera ångesten och oron. När man inte ser ett slut så blir det svårare att hantera. De som redan mår dåligt riskerar att må sämre och fler som inte har varit deprimerade riskerar att hamna där. Det finns också en risk för att man börjar dricka mer, då det blir ett sätt att döva ångesten som kommer upp nu, sa Veronica Hermann.

Men även om folkhälsostrategen själv kan tycka att situationen är tung just nu så försöker hon finna sätt att lyfta upp sig själv. 

– Det gäller att hitta rutiner i det dagliga kaoset. Jag har haft en lägre sinnesstämning sedan detta bröt ut men då tänker jag att jag måste skärpa mig. Jag försöker att äta lunch utomhus, jag tränar även om det inte är lämpligt att vara på gymmet två gånger per dag. Jag äter regelbundet. Man får försöka att hitta det positiva. När det är ett läge med oro så kanske vi ska uppmärksamma det positiva omkring oss mer, sa hon. 

De andra gästerna, socialdirektören Marica Gardell och Visby Centrums verksamhetsledare Magnus Olsson, höll med om att det gäller att försöka se det positiva och att hitta kreativa lösningar.

– Jag är tacksam över att vi fortfarande har det så pass öppet i Sverige och att vi har friheten kvar. Men jag saknar det naturliga som att bara kramas, sa Marica Gardell. 

Karta: Wisby Strand
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!