Men snart är det slut på det. I en bestämmelse från IMO, International Maritime Organization, är det sedan juni 2019 förbjudet för nya passagerarfartyg att släppa ut avloppsvatten i Östersjön och från år 2021 gäller förbudet även existerande fartyg.
– I nuläget är det fortfarande lagligt för fartyg i Östersjön att pumpa ut svart- och gråvatten. Men inget av kryssningsfartygen gör det idag, säger Henrik Ahlqvist, CMP:s terminalchef i Visby.
Detta menar han beror på att rederierna har utsläppspolicys att förhålla sig till och de skulle inte heller tjäna något på att släppa ut avfallet i havet.
– Idag finns det ett lagkrav som innebär att alla hamnar måste ta emot det avfall som producerats sedan föregående hamn, och alla fartyg måste lämna det avfall som producerats sedan föregående hamn.
Detta ska enligt en så kallad "no special fee"-princip. Det vill säga att inga extra avgifter ska tas ut för mottagandet.
– Det är för att fartygen inte ska ha något incitament över huvud taget att släppa ut det i havet.
De hamnar i Östersjön som från 2021 vill kunna ta emot kryssningsfartyg måste därför kunna ta emot både torrt avfall och avloppsvatten. Vilket man kan i Visby sedan kryssningskajen kom till.
– I andra hamnar, som Riga och Tallinn, har man fått göra enorma investeringar. Man har fått gräva upp och koppla ihop med stadens avlopp. Sen finns det mindre hamnar runt Östersjön som bestämt sig för att det blir för dyrt, och de kommer inte att ha kryssningstrafik i framtiden.
Utan kryssningskajen tror Henrik att det sannolikt även skulle blivit fallet för Visby. Minskad eller ingen kryssningstrafik.
– Den skulle i princip vara obefintlig. Det skulle bara kunna vara de små fartygen som går till inre hamn och där en slambil kan ta emot avloppsvatten.
Men att ta emot avfall från all kryssningstrafik till en liten ö som Gotland är såklart inte helt problemfritt. De torra soporna som lämnas ligger någonstans kring 20-25 kubikmeter per anlöp.
– Man känner sig som en åsna mellan två höstackar. Gotland är en ö med begränsad kapacitet i jämförelse med till exempel Stockholm och Köpenamn. Men jag tycker fartygen är schyssta. Vi har en bra dialog med rederierna och de tänker på att vi har en begränsad möjlighet. Det är klart att vi tar emot avfall, men kan de skicka det till Stockholm så vore det ju bra.