"Det har varit ett exceptionellt år"

På bara några år har personalstyrkan nästan halverats på Arbetsförmedlingen i Visby. Fortfarande är framtiden oviss för myndigheten. "Det har varit ett alldeles exceptionellt annorlunda år".

Tina Ersson, chef på Arbetsförmedlingen på Gotland, välkomnar att regeringen skjuter upp reformen ett år.

Tina Ersson, chef på Arbetsförmedlingen på Gotland, välkomnar att regeringen skjuter upp reformen ett år.

Foto: Henrik Radhe/Arkiv

Visby2019-12-10 07:04

Turerna kring Arbetsförmedlingen har under året varit många. I början av året beslutade myndigheten om ett varsel på 4 500 tjänster och att stänga över 100 kontor i landet. Regeringens förslag till ny reform av Arbetsförmedlingen har i dagarna skapat turbulens i rikspolitiken, då Vänsterpartiet hotat väcka misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

– Det kan nog alla inom förmedlingen hålla med om att det har varit ett alldeles exceptionellt annorlunda år. Även om vi är vana vid förändringar har det nog aldrig hänt att så här många sker under samma år, säger Tina Ersson, chef för Arbetsförmedlingen på Gotland.

Ovissheten är tuff för de anställda.

– Det har påverkat oss i olika grad. Gotland har ändå sitt kontor kvar, vi är förvisso färre men ett fantastiskt bra gäng. Vi försöker göra så gott vi kan och fokusera på våra kunder och på att stötta varandra.

Tina Ersson berättar att de på Visbykontoret har gått från att vara omkring 55 anställda till att i dag vara 35, på bara några år.

– Vi har varit ganska förskonade från uppsägningar men vi har haft en blandning av pensionsavgångar, tjänstledigheter och några uppsägningar.

Medier har under hösten rapporterat om "personalflykt" från Arbetsförmedlingen. Enligt Dagens Nyheter har nära 1 400 personer sagt upp sig, alltså nästan lika många som har varslats om uppsägning. Men någon personalflykt har man inte sett på Visbykontoret, säger Tina Ersson.

– Här har det snarare varit naturliga avgångar så som pension och tjänstledigheter.

På måndagen beslutade regeringen att skjuta upp reformeringen av Arbetsförmedlingen till år 2022, istället för år 2021 som egentligen var tanken. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) försäkrade även att man ska säkerhetsställa att myndigheten har närvaro i hela landet.

– Det är välkommet att de genomför en reform under ordnade former, istället för att forcera det. Det skulle vara bra om vi fick bibehållen eller förstärkt ekonomisk tilldelning, vi kan inte bli så många färre om vi ska kunna utföra vårt uppdrag, säger Tina Ersson.

Hur har allt det här påverkat kunderna?

– Vi har inte räckt till fullt ut som vi önskat, vilket har varit en utmaning historiskt med. Däremot har vi byggt ut vår digitala tjänst, så i dag får många stöd där också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!