"Det känns nästan som att vara tillbaka i 70-talet"

Ett corona-anpassat kafé har öppnat i Langska huset. För många 70-plussare kan det bli ett nostalgiskt återbesök till 1970-talets alternativanda.

Mats Bergqvist, Langska föreningen.

Mats Bergqvist, Langska föreningen.

Foto: David Skoog

Visby2020-05-06 09:00

Coronatiderna fortsätter att locka fram nya och kreativa idéer. En av dessa kommer nu från Kafégruppen inom Langska föreningen. Den föddes fram när de diskuterade sig till hur de skulle kunna locka personer över 70 år och andra som tillhör en riskgrupp för covid-19.

– När direktiven kom om bordsservering gick vi ett steg längre. Våra gäster hämtar själva det de vill ha. Bullar och kakor ligger i färdigförpackade påsar och askar. Informationsskyltar uppmanar dem att hålla avstånd och hämta det de vill ha, ett sällskap i taget. Dessutom betalar de själva med Swish eller kontant, säger Mats Bergqvist i kafégruppen. 

De har drivit kaféet i 1700-talshuset vid Kopparsvik sedan 2018, då som ett socialt företag med stöd från Arbetsförmedlingen. Efter neddragningarna inom myndigheten driver en förening verksamheten vidare med ideella krafter. 

– Vårt mål är att göra Langska huset till en kulturell och social oas. Så vi har olika grupper där medlemmarna arbetar med olika projekt, utan att det ska finnas någon diktator eller chef som bestämmer. Det känns nästan som att vara tillbaka i 70-talet, säger Mats Bergqvist med ett skratt. 

En man ur odlingsgruppen med tät silvergrå hästsvans och tygkeps tar igen sig i en vilstol längre bort, han spricker upp i ett leende åt kommentaren, blundar och vänder ansiktet upp mot vårsolen och drömmer sig bort för en stund.

– Vi hoppas komma igång med lite kursverksamhet också. Tidigare hade vi en kurs i hur man gör en gjutform, hon som höll i den är så himla bra, säger Mosa-Hanna Caspers, som också är med i kafégruppen. 

Flera konstnärer som planerat ställa ut har dragit tillbaka sina utställningar till följd av covid-19. Eleverna på fotolinjen vid folkhögskolan i Hemse ska däremot ställa ut sina verk i lokalerna. Det planeras för att bygga något som kan locka barnfamiljer till kaféet och det understryks att det finns parkering nära. 

– Vi planerar att göra i ordning ladan så att vi kan ha allt från utställningar till loppis här, säger Mosa-Hanna Caspers.

Ateljéföreningen Milo finns i lokalerna, Langska föreningen har en odlingsgrupp som har hand om landen och förser kaféet med grönsaker. Fastigheterna ägs av Lantmännen, som hyr ut dem till föreningen. Byggnaderna är kulturminnesmärkta och har fått sitt namn efter mönstertryckaren Tobias Lang som hade sin verkstad på gården under 1700-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!