Fantasin sätter gränserna för årets Medeltidsvecka

Snart fylls Visby med bågskytte, tornerspel och medeltidsklädda människor. Men kanske också ett och annat troll. Nytt för i år är nämligen fantasytemat. Arrangörerna hoppas att temat ska göra att fler vågar möta sin inre medeltidsmänniska.

Eldartisterna Amy Alsegård och Mourhaf Abou Moghdeb har båda uppträtt med Gycklargruppen i flera år. Nu är de aktuella med föreställningen "Elmseld" inne i S:ta Karins ruin på Stora Torget.

Eldartisterna Amy Alsegård och Mourhaf Abou Moghdeb har båda uppträtt med Gycklargruppen i flera år. Nu är de aktuella med föreställningen "Elmseld" inne i S:ta Karins ruin på Stora Torget.

Foto: Clara Wasell

Visby2022-08-06 10:30

På Paviljongsplan är tältbygget inför nästa vecka i full gång. Här, på festivalområdet, ska det finnas plats för marknad, hantverk, mat och medeltida aktiviteter. Vd Christopher Sandberg och festivalansvarig Susanne de Paulis uppskattar att besöksantalet under veckan ska bli runt 150 000. 

Årets tema är fantasy. Att blanda historiskt återberättande med fantasy fungerar utmärkt, konstaterar festivalansvarig Susanne de Paulis. 

– Medeltidsmänniskan trodde mycket på övernaturliga saker som drakar och älvor. Idéhistoria glöms ofta bort men nu skapar vi en möjlighet att grotta ner oss i människornas idévärld, säger hon. 

undefined
Christopher Sandberg och Susanne de Paulis framför bygget av öl- och mattältet på Paviljongsplan.

Rollspel är egentligen ingenting nytt under Medeltidsveckan. Under "Pirates of the Caribbean"-filmernas storhetstid kom många hit som pirater exempelvis, berättar Susanne de Paulis. 

– Genom att ha fantasytema sätter vi en ram kan man säga. Det tillåter folk att tänka lite utanför boxen. Besökare som tycker att Medeltidsveckan aldrig riktigt varit någonting för dem kanske känner att de vill testa i år. 

Föreläsare, hantverkare och artister har inspirerats av temat och tagit det till sig på olika sätt, berättar Christopher Sandberg som är vd för veckan. Samma gäller för besökarna, det är lika okej att komma i medeltidskläder som med älvöron. Och apropå älvor. 

– Vem vet om älvor finns? Det händer att jag stampar några gånger i marken när jag går ut och kissar för att varna de små under jorden, skrattar Christopher Sandberg. 

undefined
På Paviljongsplan kommer det snart att krylla av tält och besökare.

Eftersom många dataspel och filmer utspelar sig i västerländsk medeltid tror både Christopher Sandberg och Susanne de Paulis att fantasytemat kommer locka en yngre målgrupp. 

– Medeltidsnördar har sagt att de äntligen har fått med sig sina barn till hit, säger Susanne de Paulis. 

Förutom att det kanske dyker upp lite fler mytologiska väsen bland besökarna kommer det mesta vara sig likt. 

– Annars kommer det se ut som vanligt med mycket medeltid. Ibland kanske det går förbi ett blått troll eller så, säger Christopher Sandberg.

För den som föredrar mindre fantasy och mer medeltid kan "Slaget om Visby" vara värt ett besök. Där återskapas livet och slaget mot Valdemar Atterdag på 1300-talet.  

– Det är vårt mest historiskt korrekta återskapande. Både skor och kläder sys för hand för att precis allt ska efterlikna hur det var år 1361. Besökaren får både uppleva fältlägret och bevittna slaget där många gotlänningar fick sätta livet till, berättar Christopher Sandberg. 

Arrangörernas egna favoritmoment under veckan är många. För Christopher Sandberg är kvällarna när medeltidsklädda människor sitter kring små lyktor på strandpromenaden en av dem. För Susanne de Paulis är tornmusiken från domkyrkan, som inleder och avslutar veckan, extra nostalgisk. 

– Var jag än är i Visby brukar jag gå ut för att lyssna. Jag har varit på Medeltidsveckan i över tjugo år men det blir aldrig gammalt. 

På Stora Torget håller Martin Gerhardsson på att montera upp scenen i S:ta Karins ruin. Han är egentligen en av eldartisterna men här måste man vara lite allt i allo, berättar han. Han tycker att fantasytemat är härligt för att fler känner sig välkomna. 

– Jag har ett stort historiskt intresse men är samtidigt väldigt intresserad av fantasy. Alla leker ju maskerad på sitt sätt, menar han.

undefined
Eldartisterna Mourhaf Abou Moghdeb, Amy Alsegård, Martin Gerhardsson och Erik Klinga. I dag ställer de i ordning allt inför föreställningarna.
Medeltidspassen

Sedan 2021 kostar det pengar att gå in på området under Medeltidsveckan, något som väckte stor diskussion förra året. Besökare upprördes över att det inte längre gick att strosa runt bland stånden gratis. 

Ett medeltidspass ger tillträde till de öppna områdena, medeltida krogar, marknader och uppvisningsläger. 

I år kostar ett veckopass 600 kr och ett dagspass kostar 129 kr, för vuxna från 23 år.

För familjer, pensionärer, studenter och ungdomar finns det rabatterade priser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!