Nyligen anmäldes till polisen flera stölder av värdefulla jackor, mobiltelefoner och andra värdesaker på Säve. Många elever vittnar om att de oroar sig för att bli bestulna under skoltid och att de försöker hålla koll på sina prylar.
Ellen Ejnarsson och Emma Wollter har, tvärtemot skolans rekommendationer, denna dag lämnat sina jackor i skåpen när de gick till matsalen. Emma fick i förbifarten låna en jacka av en kompis, Ellen bär sin mobiltelefon i handen.
Alla andra som äter lunch har sina jackor på sig eller hängande över stolsryggarna. Ingen vill lämna dem i kapprummet. En tjej som ändå gjorde det en dag blev då av med den, berättar Emma Wolter.
- Det verkar gå lite i vågor. Men nu pratas det ganska mycket om att det är stölder. Och det står på montrarna i skolan att vi inte ska lämna jackor och värdesaker i skåpen, säger Ellen Ejnarsson.
Inom en timme
De vittnar om sönderslagna skåp och tror att det i de flesta fall är elever som stjäl. Sofie Hellbom berättar att en kompis inom loppet av en timme i måndags blev av med grejer ur skåpet som hon glömt att låsa. Finn Aldén känner någon vars väska försvann från matsalens kapprum.
Enligt rektor Charlotte Lilja på Richard Steffengymnasiet sker stölder på skolan varje år. Hon menar att det är omöjligt att kontrollera alla som rör sig på skolområdet eftersom det är stort med många hus och olåsta ingångar.
- Men vi är väldigt noga med att säga till eleverna att de inte ska lämna värdesaker i skåpen eller i omklädningsrummen. Sen lyssnar naturligtvis inte alla på det alltid.
Anmäl alltid
Skolan har inte ansvar för elevernas värdesaker. Det är till polisen man måste vända sig om man blivit bestulen, och det är från hemförsäkringen som man eventuellt kan få ersättning.
Kriminalinspektör Fredrik Persson uppmanar alla som råkar ut för stöld att anmäla det till polisen. Dels för att de ska få en rättvis bild av verkligheten, men framför allt för att sannolikheten att lösa brotten då ökar.
- Vi kan hitta gemensamma nämnare och hitta stöldgods i andra sammanhang. Finns det något att gå på så kan vi också lägga resurser på det, säger Fredrik Persson,
Beträffande den senaste veckans stölder har i något fall personer iakttagits, vilket polisen nu utreder. 38 liknande stölder från sporthallar har anmälts i år, 53 från skolor runt om på ön. Men Fredrik Persson menar att mörkertalet är större.
För utbildningschef Jan Holmquist kommer skolstölderna mer eller mindre som en nyhet. Det är inget som skolans rektorer har tagit upp på de ledningsgruppsmöten som hålls var fjortonde dag.
- Om det är omfattande och upplevs som ett problem måste vi så klart göra något åt det. Det här gör att jag kommer att ha frågan på dagordningen redan nu på fredag, säger Jan Holmquist.
Han förespråkar inte övervakningskameror, men menar att sådana måste övervägas om stölder är ett stort problem.