Detaljplanen har dröjt - i 15 år

Flygbuller, pengabrist och långsamma utredningar. Detaljplanen för Bergbetningen i norra Visby har dröjt i femton år. Nu kan familjen Hansson tvingas flytta från familjegården och splittra de fyra generationerna.
- Det är en politisk surdeg, säger Sven Hedlund, stadsarkitekt, Region Gotland.

Stopp. Femton år har detaljplanen för området Bergbetingen i norra Visby dröjt. Nu har Annie och Gustav Hansson tröttnat på att vänta.

Stopp. Femton år har detaljplanen för området Bergbetingen i norra Visby dröjt. Nu har Annie och Gustav Hansson tröttnat på att vänta.

Foto: Tobias Wallström

Visby2012-08-08 04:00

I flera år har barnfamiljen Hansson velat stycka av föräldrarnas tomt och bygga eget. Men på grund av att detaljplanen för området inte är färdig går inte bygglovet igenom. Nu har det gått femton år sedan arbetet med detaljplanen startade. För familjen Hansson börjar smärtgränsen närma sig.

- Det är okej att dagarna och veckorna går, men när åren går kan man undra om det kommer att ske. Det är nästan så att man börjar ifrågasätta deras kompetens, säger Annie Hansson.


Bullerläget
Av de femton år som detaljplanen legat fryst, berodde de första åren, mellan 1998 och 2006 på bullerläget vid flygplatsen. Vad som stoppat projektet efter det är svårare att reda ut. 2010 publicerades en fördjupande översiktsplan för Visby med omnejd där Bergbetningen "föreslås förtätas med blandad bebyggelse med i huvudsak villor." Precis vad barnfamiljen Hansson försökt med i ett och ett halvt år. Utan framgång.

- Vi lever i en familjeidyll, vi samåker, har alltid barnvakt och flera av oss jobbar på samma jobb. Men ska Håkan få ett syskon, vilket vi vill, kan vi inte bo kvar länge till, säger Gustav Hansson.

Sven Hedlund beklagar att processen drabbar enskilda familjer men lägger skulden på politikerna som måste skjuta till pengar.

- Om vi var en välmående region med 100 miljoner i skattkistan skulle vi skicka ut någon som kunde börja jobba där direkt, säger Sven Hedlund.

Utredning

Nästa steg i följetongen är en gatukostnadsutredning. Men där har det tagit stopp. Enligt Gustav Hansson, har alla han pratat med i området visat villighet att betala. Sven Hedlund ser annorlunda på saken.

- Det här är bara intressant för de som vill stycka av men det måste vara ett avtal som har bärighet. Alla måste gå med på det, säger Sven Hedlund.

Bland det värsta för de boende på gården är att de aldrig får besked.

- Det är drygt, det är trögt, det är Region Gotland, säger Petra Henriksson, som äger tomten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om