"Detta måste vara den dyraste tomtmarken i Visby"

Priset för inlösen av tomträtter på Gotland har stigit rejält. "Det är inte rimligt", säger Börje Kavhed som plötsligt måste betala 300 000 mer än grannen.

Börje Kavhed och Rolf Engström flyttade in i radhusen vid Tallunden den 15 april 1974 när områet var nybyggt. Rolf Engström köpte loss sin tomträtt för två år sedan. När Börje ville köpa hade priset chockhöjts.

Börje Kavhed och Rolf Engström flyttade in i radhusen vid Tallunden den 15 april 1974 när områet var nybyggt. Rolf Engström köpte loss sin tomträtt för två år sedan. När Börje ville köpa hade priset chockhöjts.

Foto: Eva Klint Langland

Visby2020-08-07 07:30

I 46 år har Börje Kavhed och Rolf Engström bott grannar i radhusområdet Jasminen intill Tallunden i Visby. De har likadana radhus med tomträtt och precis lika stora trädgårdar, men där Kavheds har en syrén har Engströms ett äppelträd.

Rolf Engström och hans fru köpte loss tomträtten för den 152 kvadratmeter stora tomten från regionen för två år sedan. Prislappen blev 476 000 kronor. Men när Börje Kavhed och hans fru Ingegerd nu vill göra samma sak har villkoren förändrats. Region Gotland har chockhöjt priset. Nu ska Kavheds betala 300 000 kronor mer än Engströms.

Utan att Börje Kavhed visste om det antog regionfullmäktige förra året nya riktlinjer för försäljning av tomträtter. Priset höjdes till 100 procent av taxeringsvärdet.

Börje Kavhed konstaterar att kvadratmeterpriset för hans tomt ligger på 5 007 kronor. Han har forskat i saken och konstaterar att det är nästan fyra gånger dyrare än priset för vissa tomter på gamla A7-fältet.

– Det är inte rimligt! Detta måste vara den dyraste tomtmarken i Visby, säger han.

Att bo i tomträtt innebär att man hyr marken av kommunen. Hyran baseras på taxeringsvärdet och det finns inget tak för hur hög får vara.

Under de första 40 åren i radhuset var markhyran ganska måttlig. Familjen Kavhed betalade ungefär 500 kronor i månaden fram år 2013. I dag uppgår den till nästan 2 000 kronor per månad.

Eftersom fastighetspriserna i området har fortsatt att öka räknar Börje Kavhed med att markhyran kommer att bli kännbart dyrare i nästa avtalsperiod.

Börje Kavhed har talat med en mäklare som avråder Kavheds från att köpa tomträtten till det begärda priset och som tipsar om att han borde sälja huset innan markhyran höjs nästa gång.

– Det är ju för jäkligt om vi ska tvingas sälja när vi inte vill sälja, säger Börje Kavhed.

Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas Riksförbund, har full förståelse för att Börje Kavhed är arg. Hon tycker att politikerna borde ha informerat de berörda tomträttsinnehavarna innan priset för inlösen höjdes.

– Politikerna har inte gjort något formellt fel, men ett moraliskt, säger hon.

Lena Södersten tycker att Region Gotland tar väldigt mycket betalt för inlösen.

– Med hundra procent ligger Region Gotland väldigt högt jämfört med andra kommuner. 50 procent av taxeringsvärdet är rimligt, säger Lena Södersten och fortsätter:

– Det är otryggt att bo med tomträtt med kraftiga hyreshöjningar vart tionde år. Vi vet att det kommer ytterligare en höjning. De nya taxeringsvärdena 2021 påverkar den nya hyran. Mitt grundråd till politikerna är att de ska sätta ett pris på tomträtterna som innebär att folk kan ta sig ur.

Sedan årsskiftet är det tekniska nämnden som hanterar regionens tomträtter. Ordförande Karl-Johan Boberg (C) minns inte hur tongångarna gick innan priset höjdes, men han håller med om att regionen borde ha informerat tomträttsinnehavarna det skedde. 

Karl-Johan Boberg håller med Lena Södersten om att tomträtterna kan skapa problem för villaägare. 

– Regionen borde inte ha så många tomträtter, säger han.

Borde inte priset för inlösen vara lägre då?

– Riktlinjerna har tagits fram i politisk enighet och jag är lojal med det beslutet, men det är klart att vi skulle kunna titta på hur vi förhåller oss till marknadsvärde, taxeringsvärde och procenttal, säger Karl-Johan Boberg.

Tomträtt

Att bo med tomträtt innebär att man hyr marken runt sitt hus av kommunen. Hyran baseras på taxeringsvärdet och avtalet gäller i tio år.

Systemet infördes i början av 1900-talet för att de som inte hade råd att köpa mark skulle kunna skaffa sig ett eget hus. Idag finns omkring 40 000 småhus med tomträtt i Sverige.

Region Gotland slår i sina riktliner fast att man inte längre ska göra några upplåtelser med tomträtt för småhus. Mark för hyreslägenheter kan i undantagsfall upplåtas med tomträtt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!