På onsdag disputerar Petra Eriksson på en doktorsavhandling om bevarandefrågor och energieffektiviseringar. Det sker vid Göteborgs Universitet, kombinerat digitalt och på plats. Opponenten Giovanna Franco, professor i arkitektur deltar från Genua. Betygsnämndens ledamöter återfinns i Tallinn, Stockholm och Lund. Forskning är internationell och kulturvård definitivt inget undantag.
Ändå finns en stark lokal koppling till Gotland. Petra Eriksson, adjunkt vid konstvetenskapliga institutionen, Uppsala Universitet, har sin arbetsplats på Campus Gotland, där hon är programansvarig för byggnadsantikvariska programmet. Under många år har hon intresserat sig för hur man ska kunna förena energiförbättringar i äldre hus med hänsyn till bevarandeaspekter. Nu har hennes artiklar i ämnet resulterat i avhandlingen; Balancing Building Conservation with Energy Conservation.
– Det har blivit möjligt genom forskningsmedel från både Energimyndigheten och europeiska forskningsprojekt, säger Petra Eriksson.
Hon berättar om närliggande forskningsprojekt som bedrivs:
– De berör inte bara Gotland, utan handlar om den nationella nivån. I ett projekt kommer energilösningar i villaområden att studeras utifrån kulturvårdsaspekter, i ett annat handlar det om förstå brukares och ägares perspektiv, fortsätter hon.
I hennes egen avhandling presenteras en ny metod för att balansera klimatmål och bevarandemål.
– Jag har studerat bebyggelseområden, inte enskilda byggnader, och föreslår sätt att arbeta för att ta fram olika energirenoveringsstrategier för olika delar av byggnadsbestånd.
Ett av områdena finns ett stenkast från Campus, nämligen Visby innerstad. Ett annat fastighetsbestånd finns i Halland och sist men inte minst ingår flerbostadshus i Stockholm.
– I avhandlingen bygger jag en modell utifrån sex arketyper av byggnader och visar resultatet av olika renoveringsscenarios. Vad får det för resultat om man inte tillåter några förändringar alls, hur blir det om man tillåter invändig tilläggsisolering, och så vidare.
Hon framhåller att historiska byggnader är en väsentlig del av fastighetsbeståndet med stora möjligheter att effektivisera energianvändningen – men det ska göras varsamt med hänsyn till byggnadernas kulturvärden. Hon hoppas avhandlingen ska bli till nytta för planerare och beslutsfattare.