Det har gått 50 år sedan P-U Löfqvist i Visby sålde sin första cykel. Vid 84 års ålder har han inga planer på det där som andra kallar pension.
– Man måste hålla i gång kroppen och huvudet, förklarar han medan Malin Söderlund kvitterar ut den elcykel som hon har fått i födelsedagspresent av sin man.
Som många andra just nu hakar hon på trenden att låta bilen stå, och ta cykeln till jobbet istället.
– Jag bor på Terra Nova och jobbar på lasarettet, där är uppförsbacke och alltid motvind. Nu sparar jag bensin, får god hälsa och slipper leta parkering vid lasarettet – så det är bara positivt att cykla, säger Malin Söderlund.
Micke Löfqvist är andra generationen i firman och han har sett allt fler börja cykla under det senaste året. Mycket på grund av pandemin, där han tror att många har velat undvika att resa kollektivt.
– VI har aldrig haft så mycket jobb i verkstaden som i somras. Bensin- och dieselpriserna är vansinnigt höga nu, och vi har också haft gynnsamma vintrar för att cykla i flera år, säger han.
Att lägga om till dubbdäck bak och fram på en cykel kostar från 1 000 kronor och uppåt, en kostnad som snabbt går att tjäna in om man så bara har ett par kilometer till jobbet och annars kallstartar sin bil, menar Micke Löfqvist.
– Även lådcyklar har blivit stor efterfrågan på, de är praktiska med plats för upp till fyra bältade barn, säger han och råder den som funderar i de banorna att välja en med eldrift, hellre än riskera att lådcykeln blir stående om den är för trögtrampad.
Många väljer att cykla hela året och branschen är i vinter hårt drabbad av den komponentbrist som råder globalt. Normalt brukar Micke Löfqvist beställa vårens cyklar på hösten året innan. Förra året beställde han i april, och har ännu inte fått hem allt.
– Kunderna får vänta jättelänge när komponenter som kedjor och drev restnoteras. Det har också varit brist på containers och priset från Asien till Sverige har gått upp jättemycket, säger han och berättar om en kund som väntat ett halvår på nya växlar till sin cykel.
– Vi fick ta bort växlarna helt så att han i alla fall kunde använda sin cykel så länge. Så var rädd om den cykel du har – det är tuffa tider.
Att sköta om den cykel man redan har är Micke Löfqvists bästa råd just nu. Det är enkelt och något som de flesta kan göra själva.
– Gör en översyn, så att allt ser schysst ut. Kolla att kedjan är smord och inte går torr, annars slits den och nya kedjor är just nu brist på, säger han och berättar om den yrkesskada han har, som gör att han hör en torr kedja gnika på långt håll på stan.
Att då och då ta fram cykelpumpen och kolla att trycket är rätt sparar däcken.
– Att ha rätt tryck är jätteviktigt för att inte däcken ska torka och spricka sönder, säger Micke Löfqvist.
Många har också gamla cyklar stående i garage och uthus. De kan vara eftertraktade dyrgripar, som går att sälja enkelt för betydligt mycket mer än vad man kanske tror.
– Den här skulle kosta minst 3 000 kronor, säger Micke Löfqvist och visar en blå Monark i fint skick från början av 1970-talet, medan en vit sportvariant med bockstyre kanske är värd ungefär halva den summan.
Att gångbanor och vägar är fria från salt på vintrarna gör gotländska begagnade cyklar eftertraktade.
– En gammal begagnad cykel som är hel går alltid att sälja ganska lätt – till våren när solen skiner, säger han.