Peter Sjölund har själv sysslat med släktforskning med hjälp av DNA sedan "starten" 2011, och i dag är han en av Sveriges främsta experter på området. Han beskriver sig själv som en naturvetare som gillar att nörda in sig på saker, och när det gäller DNA-släktforskningen är han helt självlärd.
– Att just vara naturvetare och historieintresserad är en perfekt kombination när man håller på med DNA, säger han.
Sedan några år tillbaka åker han land och rike runt och föreläser om släktforskning med DNA, något han anser revolutionerat släktforskningen.
– Dels kan man kolla att den släktforskning man gjort är korrekt, och dels kan man med hjälp av DNA hitta levande släktingar. I dagsläget är det runt 140 000 svenskar som DNA-testat, och motsvarande siffra i världen är 30 miljoner kronor.
Peter berättar att han med hjälp av DNA-sökningar hittat ett flertal levande släktingar utspridda på olika platser i världen, och han har även kunnat följa sitt släktträd väldigt långt tillbaka i tiden.
– Den äldsta kända släkting jag kunnat hitta levde för 9 000 år sedan i nuvarande Ukraina, så den här typen av sökningar ger ett helt annat perspektiv än vanlig släktforskning.
Peter Sjölund säger att i stort sett bara finns uppsidor med att släktforska med hjälp av DNA, "det kan knyta ihop avklippta familjeband", som han säger. Det finns dock några saker man ändå ska vara medveten om när man ger sig in i DNA-sökandet.
– Många av företagen som erbjuder DNA-släktforskning marknadsför sig med att man kan få en karta där man kan se varifrån ens gener kommer, men den kartan kan man i stort sett kasta bort. Det är väldigt stora felmarginaler på dem, och resultatet på en sådan karta säger egentligen ingenting.
– Förutom det ska man såklart vara medveten om att man kan hitta saker man inte vill hitta, säger Peter Sjölund och berättar om personer som insett att den de trodde var deras pappa faktiskt inte är det.
På torsdag den 19 september kommer Peter Sjölund att föreläsa på Almedalsbiblioteket. Bakom arrangemanget, som är öppet för allmänheten, står Gotlands släktforskarförening i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan, Föreningen Svenskbyborna på Gotland, Arkivcentrum Gotland samt Almedalsbiblioteket. Från Gotlands släktforskarförening är man mycket glada över att man lyckats locka "Sveriges DNA-guru" till ön.
– Den känns väldigt roligt. Vi har pratat om det här i många år, och jag tror att han kan lära oss en hel del tips och trix, säger Ann-Christin Ringbom Lundgren, ordförande i föreningen.
Hon berättar att släktforskningen blivit populärare på Gotland sedan DNA-tekniken kom in i bilden.
– Föreningen var nästan på väg att läggas ner, men har fått ett uppsving de senaste åren. Det har även kommit in en del yngre personer i föreningen, även om majoriteten fortfarande är äldre.