Dödligt trångt i Turistvisby

Trånga gränder går an.Men flanörer och uteserveringar som tummar på centimetrar försvårar utryckningar i innerstan för räddningstjänsten.

Millimeterprecision. Räddningstjänsten måste sicksacka bland flanörer, uteserveringar och butikernas varubord när de ska ta sig fram i innerstan. De har inte många millimetrar att spela på.

Millimeterprecision. Räddningstjänsten måste sicksacka bland flanörer, uteserveringar och butikernas varubord när de ska ta sig fram i innerstan. De har inte många millimetrar att spela på.

Foto: Tobias Wallström

Visby2010-06-12 04:00
- På sommaren har vi stora problem att ta oss in innanför murarna och komma fram som vi ska. Det händer att vi är flera minuter försenade till larmen, säger Henrik Johansson, brandmästare på räddningstjänsten.
Turisterna börjar strömma till Gotland i allmänhet och Visby i synnerhet. Butiker ställer ut bord med varor för att locka köpare. I gränderna trängs uteserveringarna. Vimplar, blomkrukor och markiser är andra problem som räddningstjänsten måste tappas med när de får utryckningar innanför muren.
- Det är inte alls roligt. Vi har ofta bråttom att komma fram och det här är hinder för oss, säger Henrik Johansson.

"Onyktra är värst"
Flanörer, i grupp eller ensamma, med eller utan barnvagnar kan också ställa till med bekymmer.
- Om det går en grupp med människor, låt oss säga på Mellangatan som är väldigt trång och smal som den är. När de ser att vi kommer så ställer de sig inte på samma sida, utan på varsin sida av gatan. Då kommer vi inte fram i alla fall, säger Henrik Johansson.
- Onyktra människor ska vi inte prata om. De är värst. För de bryr sig inte när vi kommer, de går kvar mitt i vägen.

Sirenerna på
På Adelsgatan har butiker och serveringar lärt sig att räddningstjänsten har bråttom.
- Vi brukar sätta på sirenerna, även när vi inte behöver, bara för att förvarna om att vi kommer. Då slänger de in sina bord och drar in markiserna. Det tackar vi för. Fast det har hänt att vi har dragit ner både bord, flaggor och markiser, erkänner Henrik Johansson.

Drar med sig
Ett av de större problemen när det gäller uteserveringar finns på Södra Kyrkogatan och ner mot Stora torget. Där har en restaurang, ett café och en grillkiosk satt ut uteserveringar.
- Ofta står det lastbilar och lastar ur varor också. Vi hade en utryckning för ett tag sedan när det stod en lastbil just där, det sinkade oss med flera minuter, säger Henrik Johansson.

På millimetern
Den snabbaste vägen är nästan aldrig ett alternativ när det är utryckning i innerstan. Och för det mesta är det millimeterprecision som gäller.
- Vi har nästan alltid bara 10 till 20 centimeter till godo på var sida om bilen när vi kör. Vi skulle önska att det i alla fall var 30, säger Sievert Lundh, brandman.
- Fast vi kan ju inte köra fort på några av gatorna, oavsett var de ligger. Vi kör i knapp gåfart. Det har faktiskt hänt att vi har kört fast i korsningar och mellan gränderna. Det är väldigt frustrerande att behöva sicksacka mellan alla hinder.

Vädjar om disciplin
Därför vädjar Henrik Johansson och hans kollegor att alla handlare och uteserveringar ska hålla sig till de mått de har fått tilldelade sig. Och att de som är ute och går ställer sig på samma sida när det är utryckning.
- Vi måste ta oss fram snabbt. Det måste människor förstå. Det kan handla om liv eller död, säger Henrik Johansson.

Varje sommar har räddningstjänsten ungefär 25 utryckningar till innerstan.
Caféer och restauranger måste ansöka om tillstånd för sina uteserveringar. Det sker i samförstånd med räddningstjänsten.
Förra året tog räddningstjänsten själv fram en särskild karta till GPS:en. Gatorna är markerade för framkomlighet. Röda gator kan de inte köra på alls. Blå markering betyder att de med nöd och näppe tar sig fram där. Gröna kan de köra på.
En vanlig brandbil är 2,60 meter bred, 3,25 meter hög, 8,70 meter lång och väger 16 ton.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!