"Följetongen Nytt Badhus går vidare. Vilket kapitel vi är inne på nu är oklart".
Så inleds en debattartikel skriven i somras, undertecknad av representanter från bland annat Gotlands idrottsförbund (numera RF-SISU) och Wisby simsällskap.
Ja, vilket kapitel är vi inne på egentligen, i denna närmast episka berättelse? Kanske är det enklast att räkna år – men var ska vi då börja?
Enligt konsultrapporten "Gotlands nya badhus", som lämnades in 2018, drog diskussionerna igång 1995. Det årtalet förefaller vara helt taget ur luften. Redan 1993 skrev GA att "utredningarna och förslagen har avlöst varandra". Många förslag, från politiker, entreprenörer och andra, hade redan presenterats.
Vi tar snarare avstamp under tidigt 80-tal – det vill säga för omkring 40 år sedan (vilket för övrigt råkar vara den uppskattade livslängden på en genomsnittlig simhall). Så långt tillbaka går nämligen det arkiv som simsällskapets ålderman, Kjellåke Nordström, kan visa upp.
Men han tycker själv att vi ska börja ännu tidigare:
– Solberga invigdes 1961, men redan -63 sa man att det var för litet. Men det var på 70- och 80-talen man verkligen började prata om renoveringsbehov och utbyggnad. Vi hade flera nya föreningar och det var ett enormt tryck. Redan då var det också många löften från politikerna, innan valen, men sedan blev det inget.
Eller något blev det väl egentligen – under 70-talet byggdes simhallarna i Roma och Hemse. Detta hade också betydelse för Visbydebatten.
– Man ville ju ha ut en del verksamheter på landsbygden. Kanske hade vi haft ett nytt badhus i Visby om det inte hade varit för Hemse och Roma, så är det ju. Att vi hade dessa två påverkade säkert beslutet att istället renovera Solberga.
Ett sådant beslut togs på 90-talet, efter att flera planer på nybyggnation runnit ut i sanden. Renoveringen genomfördes kring millennieskiftet.
Strax därefter tog "Kjellis" Nordström själv över som Solbergabadets chef under en period. Valet förvånade många, då han sedan flera år tillbaka förespråkat andra alternativ än upprustning. Han stod dock fast vid sin kritik och gör det än:
– Man tog ett klokt beslut då, att renovera – eftersom alla andra planer bara gick i stöpet. Men redan då visste man att det behövdes ett nytt beslut inom kanske tio år.
Då är vi fortfarande bara på 2010 – vad har gjorts sedan dess?
– Det absolut nödvändigaste, inte mer.
Att Solberga, som fyller 60 år i år, lever på övertid har vi hört i flera decennier redan. Visst har det gjorts en del konstgjord andning, men framförallt har det producerats en rejäl mängd med pappersprodukter.
Utredningar, rapporter, skisser och förslag, från politiker, tjänstemän, konsulter, byggbolag och föreningsliv.
Badet har flyttat från Solberga ner till hamnen, upp till A7 och Rävhagen, via Miloverkstaden, Mejerigatan och Slakteritomten ända bort till Norderstrand, sedan tvärs över hela stan till Visborg och så hem igen. I teorin alltså, som nåt slags flygande luftslott.
– Min största besvikelse var nog 97-98, då vi i simförbundet tagit fram ritningar tillsammans med Skanska. Alla avtal var klara. Men fullmäktige lade ner förslaget för att vi inte hade lämnat "kompletterande uppgifter", trots att vi pratat med alla politiker och hade ett färdigt koncept. Något senare kom förslaget på Slakteritomten. Då sa man nej för att det var fem miljoner dyrare, men man hade räknat fel på momsen, berättar Kjellåke Nordström.
Platsen där vi träffar honom och hans fru, Elsie Nordström, är Gotlands idrottshistoriska museum – en villa som i detta sammanhang ger en närmast Kafka-artad känsla.
Här plockas deras egna arkiv fram, med alla de idéer som aldrig blev av, pärm efter pärm med skisser. I bakgrunden, utanför fönstret, anar vi Solbergabadets gavel.
Strax bredvid ser vi den tomt som varit aktuell så många gånger och som åter är huvudalternativet. Där blåser höstlöven vilt omkring, som för att göra det nya badhusets icke-existens särskilt tydlig.
Dessutom ska platsen där vi sitter inte finnas kvar. Blir det som det är tänkt, måste denna lilla villa rivas.
– Den får vi offra, om vi nu får ett bad i stället, till slut, säger Kjellåke Nordström.
Om de vågar hoppas, efter decennier av besvikelse? Jo, det verkar faktiskt så.
– Jag är nästan hundra på att det blir här, säger "Kjellis".
Elsie håller med:
– Det har varit så många förslag som inte gått igenom, men här har vi en bra plats.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Badhusplanerna – en tidslinje:
1961: Solbergabadet byggs.
1983: Redan då, för snart 40 år sedan, skriver GT om planer på att rusta upp Solbergabadet – eller bygga nytt. Ett alternativ med äventyrsbad skulle kosta 17 miljoner kronor, vilket anses hisnande dyrt. Det blir en mindre renovering under nästföljande år.
1986: Nya alternativ presenteras, båda gällande Solbergatomten, men varav ett även skulle innebära ombyggnad av Gutavallen.
1990: En "hjälplig" upprustning sker, men egentligen behövs en ombyggnad för att badet ska bli "funktionsdugligt", enligt uppgifter till GT. Platser som diskuteras för ett nytt bad är inre hamnen samt A7-området.
1993: Danska arkitekter visar upp ett 16-kantigt bad för 50 miljoner. Idén föll på att "männen bakom projektet" inte kunde säkra finansieringen.
1994: Kommunen hotas med vite gällande Solbergabadets status. BJ-konsult skissar på ett förslag med placering A7-området, där pingstkyrkan ligger. Senare samma år beslutade kommunfullmäktige om badhus på Slakteritomten (numera bebyggd med bostäder).
1996: Nytt beslut om upprustning av Solberga, istället för nybygge, återigen av ekonomiska skäl.
1999-2000: En större renovering genomförs. Kritiska röster framför samtidigt att ett nybygge hade varit bättre.
2005: "Solbergabadet kommer trots investeringar inte att hålla särskilt många år till", säger Margareta Persson i kultur- och fritidsnämnden, som vill utreda ett nytt badhus.
2008: Det blir ett nybygge inom fyra år, säger kultur- och fritidsnämnden.
2009: Det aktuella nu är den omdiskuterade, gigantiska arenahallen, med inomhusplan, simhall, äventyrsbad, gym, restaurang, med mera. Året efter stryks badet från det som senare blir Ica Maxi arena.
2011-2014: Miljöpartiet föreslår Gutavallens grusplan som badplats. Kultur- och fritidsförvaltningen tittar närmare på det alternativet. Gotlands idrottsförbund tycker att Visborgs nya "idrottscentrum" är bättre.
2018: En förstudie om bad på Visborg förkastas på grund av prislappen och en ny förstudie genomförs. Samtidigt visar Wisab upp egna skisser på badhus intill Solberga.
2019: Region Gotland presenterar en mer "bantad" idé med placering intill Ica Maxi arena.
2021: Den senaste planen läggs ner, denna gång med hänvisning till markförhållanden på Visborg. Men i maj finns ett badhus åter med i regionbudgeten. 2026 ska det invigas, på Solbergatomten. Om det nu blir av...