Vinglig färd i färjekön – var narkotikapåverkad

Kvinnan döms till samhällstjänst. Men den påverkade körningen var nära att få än mer allvarliga konsekvenser, för andra som befann sig i hamnen.

Incidenten inträffade en kväll i maj.

Incidenten inträffade en kväll i maj.

Foto: Dennis Pettersson

Visby2021-10-08 08:05

Händelsen inträffade i färjekön i Visby för knappt ett halvår sedan. Kvinnan, som är i 60-årsåldern, väntade på att få köra ombord. Det uppstod en viss väntetid och hon passade på att stoppa i sig en tablett.

Enligt kvinnan skulle hon ta ett hälsokostpreparat, men hon tog fel tablett. Det hon fick i sig var ett narkotikaklassat medel.

Att hon överhuvudtaget hade ett sådant i sin väska, förklarar kvinnan med att en släkting bett henne kassera tabletterna, men att hon inte hade haft tid och att detta sedan "föll i glömska". Tingsrätten ser det som en "uppenbar efterkonstruktion" och dömer för ringa narkotikabrott.

Det är dock bara början på dramat. Kvinnan somnade nämligen vid ratten i färjekön. När hamnpersonal gick för att kolla den stillastående bilen började den "plötsligt" röra på sig, i "förhållandevis hög hastighet".

En hamnarbetare säger sig ha varit nära att bli påkörd och flera andra fordon fick bromsa för att undvika kollisioner. Kvinnan ska ha fått stopp på bilen precis innan den körde på en pelare.

Personalen berättar att kvinnan, som uppfattades som "groggy", sedan försökte justera bilens läge – varpå hon nästan körde på samma person igen.

Styrman på färjan kontaktades och kvinnan förbjöds köra ombord.

Hon döms även för grovt rattfylleri, eftersom hon var påverkad i en trafikmiljö som "kräver vaksamhet och uppmärksamhet" och då det var fara för andras säkerhet.

Domen blir villkorlig, med samhällstjänst i 50 timmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!