Uppdraget kom från före detta domprosten Mats Hermansson. Kyrkan skulle öppnas upp och genom nya tag göras mer modern. Nu har resultatet gått vidare i Glasbranschföreningens tävling Glaspärlan 2022. Porten är ett av fyra projekt som slåss om den ärofyllda utmärkelsen.
– Hermansson ville att domkyrkan skulle vara tillgänglig dygnet runt. Man kommer givetvis inte in i den dygnets alla timmar, men rent visuellt kan man se kyrkan och ända fram till koret och altaret även när den är stängd. På så sätt ska det kännas vänligt och att folk ska bli nyfikna på att komma in i kyrkan, säger Sven Landahl på VisbyArk som tagit fram den nya glasporten.
Hemligheten är att glasporten tillåter träportarna att stå på vid gavel även utanför öppettiderna. Och den har fått till följd att vindfånget innanför portarna kunde plockas bort. Det reflexfria glaset ger en tydlig blick rakt in.
– Vi hade många funderingar och tänkte i flera varv innan vi hamnade just i den här lösningen. Länsstyrelsen hade ju stor betydelse eftersom domkyrkan är ett byggnadsminne. Vi hade lite olika varianter på hur långt ut det här glaspartiet skulle vara och fick till slut backa in det.
Arkitekt Landahl fortsätter:
– En sån här process tar tid och får ta tid. Det är ett tusenårigt bygge som vi jobbar med och vi tänker långsiktigt. Det här ska hålla under en längre tid även om kyrkorna alltid byggs om någon gång, mer eller mindre. Det här kommer väl försvinna någon gång i framtiden och man vet inte hur det kommer se ut då. Men vill ha något som ska kunna fungera under lång tid, säger han.
Den nya lösningen innebär ny teknik och det rensade utrymmet gör entren mer välkomnande.
– Tekniken är den känsligaste frågan, hur länge håller den? Men vi har satt i gedigna grejer. Men det är dörrautomatik med sensorer och sånt som gör att det kräver mycket mer underhåll än de gamla träportarna, säger Sven Landahl.
Nu är ni nominerade till Glaspärlan 2022, hur känns det?
– Det är jättekul. Det var fjorton stycken som slogs om utmärkelsen från början och nu är vi en av fyra i själva slutfasen.
Priset delas ut 28 april och en gotländsk vinst skulle förstås smaka fint.
– Det gäller nog bara äran. Men det är kul att det uppmärksammas och man når ju ett riksrykte, säger Sven Landahl.