Domprosten laddar för sitt avsked

Tolv år tar slut på söndag. Då predikar domprost Mats Hermansson i Visby domkyrka för sista gången. Sen väntar ateljén på vinden.

Domprost Mats Hermansson avskedspredikar i Visby domkyrka på söndag.

Domprost Mats Hermansson avskedspredikar i Visby domkyrka på söndag.

Foto: Malin Stenström/Arkiv

Visby2019-09-13 11:59

I tolv år har han varit Visbys domprost, Mats Hermansson. På söndag tar det slut. 

– Det känns faktiskt bra. Inspirerande, säger huvudpersonen själv inför slutpredikan.

Orsaken till avskedet är att förtroendet för honom från kyrkorådets sida saknas. I våras beslutades att han tvingades lämna sin tjänst i Visby domkyrkoförsamling.

– Det är som det är. Inte så mycket känslor är inblandade från min sida. Jag har tagit beslutet för vad det är och ser nu framåt,  säger Mats Hermansson. 

Vad ser du då?

– Massa möjligheter. Tolv år är en lagom tid, jag känner mig färdig. Men jag fortsätter i kyrkans tjänst och har fått en sorts konstnärsstipendium, även kallat avgångsvederlag. Planen är att tillbringa mycket tid på min ateljé på vinden. Sen får vi se vad som händer. 

Vad tar du med dig från din tid som domprost? 

– Det är svårt att recensera sig själv och det vill jag inte göra. Medvetet har jag jobbat för att öppna kyrkan för alla. I form av aktioner för tiggare och flyktingar bland annat. Humanism är väldigt viktigt för mig. 

Symboliken i att temat för hans sista predikan nu på söndag är medmänsklighet är tydlig.

– Det blir mitt avsked till de människor jag lärt känna den här tiden.

Förutom söndagens avskedspredikan har Mats Hermansson en avslutningsutställning där han ställer ut med sina egna målningar. Uppträder där gör Musikkollektivet Bobby Mull.

Karta: Visby domkyrka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!