Döva och hörselskadade på guidad tur i Visby

Guidad tur genom Visby var en av många aktiviteter som bjöds på för döva och hörselskadade som deltog i de dövas dag på Gotland.

Sammanlagt stannade turen på 16 historiska platser.

Sammanlagt stannade turen på 16 historiska platser.

Foto: Emil Karlsson

Visby2019-09-21 06:30

När de dövas dag firas i år är det på Gotland. Strax under 400 döva och hörselskadade från hela Sverige samlas mellan den 20 och 22 september i Visby för att umgås, debattera och lyssna på diverse föreläsningar. Varje september arrangeras evenemanget någonstans i Sverige och i år var det alltså upp till Gotlands dövas förening. Utöver debatter och föreläsningar ges besökarna även möjligheten att följa med på guidad tur i Visby.

– Jag kan inte allt det här i huvudet så jag läser lite innantill ibland så ni vet, skrattar Pernilla Jonasson fram. 

Hon håller i en guidad tur på teckenspråk som lärt sig på grund av att hennes syster, Sanna Jonasson, föddes med en allvarlig hörselskada. Sanna, som råkar vara ordförande för Gotlands dövas förening, håller också i guidade turer av Visby under dagen. En av dem som valt att följa med på Pernillas tur är Susanne Fransson från Skurup.

– Jag har varit på Gotland förut men det är väldigt roligt att få en ordentlig tur genom staden. Nu får jag lära mig om historien bakom alla fina hus också, säger hon med hjälp av en teckentolk. 

Även Mona Bresgen är från Skurup och har tillsammans med Susanne Fransson och ett par andra kommit till Visby för att delta i helgens aktiviteter.

– Det är jättebra att man får chans att träffas och umgås med andra som är döva eller har hörselsvårigheter. Sedan får man passa på att turista också, vi kom redan tisdags och har åkt runt lite på ön sedan dess. 

Mona Bresgen är för sjunde gången på Gotland.
Mona Bresgen är för sjunde gången på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!