Dramat på Skarphäll kunde slutat illa – företaget berättar

Det var en defekt tank i en gasbil som drog i gång den dramatiska räddningsinsatsen för en tid sedan på Visby motorcentral. Risken för att ett kraftigt gasläckage skulle utlösa en explosion gjorde att hela fastigheten fick utrymmas.

”Utrymma, spärra av och ta bort möjliga antändningskällor är det första vi gör”, säger Thomas Stuxgren som var insatsledare  vid fredagens gasläcka.

”Utrymma, spärra av och ta bort möjliga antändningskällor är det första vi gör”, säger Thomas Stuxgren som var insatsledare vid fredagens gasläcka.

Foto: Emil Lundberg

Visby2024-11-28 04:29

Nyheten i korthet

  • En defekt gastank i en bil utlöste en stor räddningsinsats på Visby motorcentral, där en kraftig gasläcka ledde till att hela fastigheten utrymdes.
  • Räddningstjänsten lyckades stänga av gasen och rulla ut bilen, men händelsen har lett till en översyn av rutiner för att hantera liknande situationer i framtiden.
  • Niklas Yttergren, som rapporterade händelsen till Arbetsmiljöverket, uppmanar ägare av gasbilar att regelbundet kontrollera sina fordon för att förhindra liknande incidenter.

Det var strax före elva på fredagen den 22 november som personal på Visby motorcentral uppmärksammade ett kraftigt gasläckage från ett fordon som var upphissat i ögonhöjd. Bilen stod längst in i verkstaden på den sista platsen. Läckaget eskalerade snabbt med fullt tryck samtidigt som bilen var fulltankad med gas. Personalen försökte få ut bilen ur lokalen med det blev snabbt väldigt osäkert för både personal och privatpersoner som befann sig där. Lokalerna utrymdes därför samtidigt som räddningstjänsten larmades.

Räddningstjänsten samt polis och ambulans var på plats efter sex minuter. 

Så här beskriver Niklas Yttergren upprinnelsen till den ovanliga händelsen som han rapporterat till Arbetsmiljöverket. 

– En kund ville att vi skulle koppla bort gassystemet eftersom det fanns en skada på det. Det var då fenomenet uppstod att allt tryck i tanken skulle ut samtidigt.

Gaslukten var framträdande och personal befarade att koncentrationen av gasen som är lättantändlig, kunde bli för hög i lokalen så de kallade på hjälp.

Räddningstjänsten har en utstakad plan vid sådana här händelser.

– När det läcker gas gör vi tre saker direkt. Det är att utrymma området, spärra av och ta bort möjliga antändningskällor vid gnistbildning, säger Thomas Stuxberg som var insatsledare.

Han förklarar att risken för att gasen ska antända beror på hur hög koncentrationen av den är i byggnadens luft. I värsta fall blir det en explosion.

– Vi tar höjd för det värsta scenariot. I vårt arbete är säkerheten högt prioriterat.

För att få stopp på den läckande gasen har räddningstjänsten en del hjälpmedel.

– När vi ska närma oss läckan använder vi ett indikeringsinstrument som mäter hur mycket gas det är i området så vi går försiktigt. Räddningspersonal kom hela vägen fram och kunde stänga av gasen med hjälp av digital information.

– Vi har ett hjälpmedel där vi kan gå in och se var gastankarna sitter på olika bilmodeller.

De var också rustade med ett verktyg för att stoppa läckan.

– Till slut lyckades vi hantera gasutsläppet och sedan rulla ut bilen.

Alternativet hade varit att få ut fordonet i friska luften där gasen snabbt späds ut.

– Utomhus är det inte samma risker. Där kan gasen inte bilda så höga koncentrationer.

undefined
En bil började läcka gas kraftigt inne på Visby motorcentrals verkstad i Visby på fredagen.

Det här var ett räddningsuppdrag som inte är vanligt. 

– Nej det vill jag inte påstå, det händer inte varje år, säger Thomas Stuxberg som tillsammans med sina kollegor utvärderar händelsen för att lära sig mer och gå igenom vad de eventuellt kunde göra bättre.

Niklas Yttergren har inte heller någon erfarenhet av stora gasläckor från fordon. 

– Det har jag aldrig stött på tidigare men nu har vi lärt oss en del om detta. 

Deras rutiner kommer att ses över och uppdateras när det gäller risken för liknande händelser i framtiden.

– Vi behöver ha koll på vilka bilar som är på plats och stämma av uppsamlingsplatser, ger han som exempel.

Han rekommenderar också ägare att ha koll på sina gasbilar, gärna årligen.

– De har en säker konstruktion men allt kan hända med mekaniska delar så det är viktigt att göra kontrollerna, säger han och berättar att de flesta bilmärken kör med samma sorts system.

I samband med händelsen befann sig sju privatpersoner och 30-tal anställda i lokalerna. Förutom Visby Motorcentral utrymdes övriga hyresgäster, bland annat Imse Vimse, Anticimex och Ilexpressen.

På Destination Gotlands färjor fraktas en del gasbilar och där tillämpas ett regelverk där man vid incheckning rutinmässigt kollar fordonets bränsletyp, om fordonet är gas, el eller hybriddrivet.
 
– Om det mot förmodan skulle uppstå ett läckage av gas under resan finns det fläktar på bildäck som styr bort avgaser eller rök. Vi har också rök- och värmedetektorer utplacerade runt om i hela fartyget som larmar till fartygets brandövervakningssystem om det skulle uppstå, säger Adam Jacobsson, sälj- och marknadschef.     

undefined
Det blev en dramatisk räddningsinsats efter gasläckan som kunde ha orsakat en explosition.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!