Dramatiska "Gulaschbaronen" utspelas i Visby

I dag utkommer Henrik Focks bok "Gulaschbaronen". En dramatisk historia som delvis utspelas i Visby innerstad.

Henrik Focks "Gulaschbaronen" utspelas till delar i Visby.

Henrik Focks "Gulaschbaronen" utspelas till delar i Visby.

Foto: Oskar Omne

Visby2019-09-23 11:00

– Det är min femte roman. Tidigare har det blivit mycket thrillers, det här är mera en dramatisk historia. Den utspelar sig under svenskt 1910-tal,  bakgrunden är första världskriget, berättar Henrik Fock.

Han menar att detta är en förhållandevis okänd, men mycket dramatisk, epok i en inte alltför avlägsen tid av svensk historia. Den stora världen påverkar människor och politik, ungefär som i nutid således. Men med för dagens svenska förhållanden ovanliga inslag.

– Centralt är den svenska politiken som leder fram till regeringen Hammarskjölds stora problem med svält som leder till olika situationer; nöd, kvinnokamp, svarta affärer. 1917 är det på gränsen till revolution när man är nära att storma riksdagshuset, framhåller Henrik Fock.

–  När jag har studerat det här har jag märkt att ganska få vet vad som hände i Sverige vid den här tiden, hur pass dramatiskt det var. Det var en verklig brytningstid.

I boken utgör tre personer huvudkaraktärerna. Arvid Hjelm som ser socialismen som en problemlösning. Gustaf Cronhielm som gör stora vinster på kriget och blir en så kallad gulaschbaron. Agnes Almfors/Skogh, självständig och med en förmögen familj i bakgrunden. 

Handlingen utspelas i fyra städer: Stockholm, Göteborg, Västervik och Visby. Det är Agnes som har Visbykopplingar. 

–  Hon bor på Klosterbrunnsgränd och Agnes och hennes make, som är officer på A 7, gifter sig i domkyrkan. Jag har också med miljöer från det som nu är hotell Breda Blick. 

Det senare beror på Henrik Focks egen Visbyanknytning.

–  Där växte min mor upp och jag har åkt till Visby och fotograferat Breda Blick så jag har snott miljöer, "erkänner" han.

Han framhåller att gulaschbaronen inte är en nyckelroman. Men att en del är verklighetsbaserat:

– Mormors bok "Varför just jag?" beskriver hennes uppväxt i Visby och därifrån har jag tillåtit mig att plocka händelser och miljöer som hänt i denna stad. 

Henrik Fock, 75, är numera författare på heltid och debuterade skönlitterärt 2001, tidigare hade han skrivit facklitteratur. Han är Stockholmsbaserad och åker då och då till Visby. Han har även jobbat här.

–  En gång i världen var jag konsult i kommunens organisation.

Att det blir en del två kan han garantera.

– Den är skriven och klar och kommer ut i augusti nästa år. Där kommer vi att följa de här personernas öden till andra världskrigets slut. 

Gulaschbaron. Uttryck för krigsprofitör, främst kopplat till första världskriget. .
Gulaschbaron. Uttryck för krigsprofitör, främst kopplat till första världskriget. .
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!