Det är torsdag eftermiddag och utanför nya rådhuset på Visborg har regionrådet just tagit emot 560 demonstranter och listor med 2 293 namn på engagerade som vill rädda Vibble ungdomsgård.
- Tillsammans bör vi kunna hitta en lösning på det som är ett ekonomiskt problem, säger Åke Svensson i strålkastarljuset på den flakvagn som riggats till scen.
Föräldradrift
Lite senare, när han klivit ner från blickfånget och bort från ljuset, sammanfattar han sin syn på framtiden för ungdomsgården i Vibble.
- Det häftiga engagemanget som föräldrarna visar för att behålla ungdomsgården i Vibble, bör kunna vändas till att de driver sin egen gård. Det fungerar utmärkt att vara förälder och engagerad i ungdomarnas aktiviteter. Jag vet, säger han som själv har 25 års erfarenhet.
Den proffsiga demonstrationen som gick från Oscarsstenen till rådhuset var arrangerad av arbetsgruppen Rädda Vibble ungdomsgård. Efter en traktordragen flakvagn som riggats med en professionell ljudanläggning, gick föräldrar, far- och morföräldrar, barn och ungdomar med plakat och facklor.
- 500 000 är ingen kostnad, inte om det är besparingen som görs om vår ungdomsgård läggs ner, säger Einar Steen, förälder och teknikspecialist.
"Idiotiskt"
- Det är idiotiskt att spara på barn och ungdomar. Att stänga gården i Vibble för att sedan planera för att öppna den igen är en dålig idé.
Det säger Suszanne Nyberg som inte bor i Vibble, men har haft många av de unga demonstranterna som elever i skolan.
Farfar Tommy och farmor Ingrid Wahlgren ansluter på uppdrag från fyra av tio barnbarn.
- Klart att fritidsgården ska vara kvar i Vibble. Folk har ju inte bosatt sig där för att barnen ska bussas till Visby, säger de två.
- Det finns jättemycket barn i Vibble och de blir fler. Många barnfamiljer flyttar in. Därför är det viktigt att ha ungdomsgården kvar, säger Tina Ekedahl som är en av många Vibblemammor.
Protester
Kultur- och fritidsnämndens beslut att stänga Vibble fritidssgård vid årsskiftet har mött skarpa protester. En aktiv arbetsgrupp med föräldrar har hörts och synts i debatten.
- Beslutsunderlaget var dåligt och beslutet togs för fort. Nu äntligen lyssnar kultur- och fritidsnämnden på oss. Nu får vi tid för en dialog med sikte på att nämnden drar tillbaka nedläggningsbeslutet. Gör om och gör rätt! säger Henrik Larsson Thunholm.
Den 20 december väntar beslutet som kan avgöra Vibblegårdens framtid. Klart är att den inte läggs ner vid årsskiftet, men att den läggs ner i juni - om inte föräldrarna över driften.
- Nämnden vill privatisera men vi i arbetsgruppen tycker att regionen ska stå för drift och personal, slår Henrik Larsson Thunholm fast.
Åke Svensson konstaterar att demonstrationer är en viktig del av demokratin och imponeras av föräldraengagemanget.
- Det är viktigt att göra sin röst tydlig. Att demonstrera är inget man längtar efter, men det är viktigt för demokratin att kunna få demonstrera för något man tror på, säger han.