Det bjuds på en riktig festmåltid i sensommarvärmen på Gotlands sjukhems gård, till levande musik av Bengt-Ingvars. Det är den årliga skördefesten som anordnas för de boende tillsammans med personalen, då de får äta mat som de själva odlat.
– Tidigt varje vår är de boende med och sår. De får klippa till mjölkförpackningar och fylla med jord och frön, berättar Kerstin Ahlqvist, verksamhetsledare på Gotlands sjukhem i Visby.
De odlar bland annat paprika, gurka, tomater, chili och potatis som de får hjälpa till att sköta och vattna.
– Så här års har vi alltid en skördefest då alla får smaka av allt.
Det serveras slantar av lammkorv och wienerkorv, rostat blomkålshuvud, pizza med grönärtspuré, sparris och parmesan, rotsaker, tomater, potatis samt persiljesmör, varav åtminstone tomaterna och potatisen är egenodlad.
Men det är inte bara skörden som firas den här dagen.
– Vi fick ju ett glädjande besked i går (i tisdags) att besöksförbudet hävs. Det har varit väldigt tungt för de gamla, säger Kerstin Ahlqvist.
De boende har kunnat träffa sina anhöriga utomhus bakom en plastskärm, men det blir stor skillnad när de slipper skärmen och kan träffas inomhus.
– Det har varit lite sorgligt, de har känt sig inlåsta och även för de anhöriga har det varit otroligt jobbigt. Det är skönt att besöksförbudet hävs nu när det blir mörkt och kallt, säger Kerstin Ahlqvist.
Är det bara positivt eller är du orolig också?
– Jo, ju fler människor som kommer in i huset, desto större risk att få in smittan, och inte bara den smittan. Får vi in vanliga förkylningar så ökar risken för de boende och belastningen för personalen. De anhöriga är välkomna så länge de verkligen inte har några symtom och alla andra restriktioner gäller ju även i fortsättningen.
Gertrud Bogegård är en av de 37 boende, som varit med och odlat maten till skördefesten.
– Jag har sått blommor och potatis. Potatisen har vi redan fått smaka, den är god, berättar hon medan hon väntar på maten.
Hon tycker mycket om att få odla sin egen mat.
– Det är väldigt skojigt, och lärorikt också. Vi får lära oss hur man planterar och hur lång tid det tar för alla plantorna att bli stora. Vi har också tomater, det är gott, säger Gertrud Bogegård.
Så var det äntligen dags att få smaka på maten.
– I dag får vi smaka allt möjligt, det är skördefest!