Dukat för ljus framtid

Det har blivit dags att söka till gymnasiet för niondeklassarna. Men vilket program ska man välja? Fordon och hotell är heta tips för den som vill ha jobb.

Mot framtiden. Robert Klasson och Tobias Johansson går fordonsprogrammet, där störst andel får jobb efter utbildningen.

Mot framtiden. Robert Klasson och Tobias Johansson går fordonsprogrammet, där störst andel får jobb efter utbildningen.

Foto: Henrik Radhe

Visby2010-01-21 04:00
Vill man ha jobb inom fem år efter examen, så är det säkrast att satsa på fordons-, industri- eller byggprogrammet, enligt en nationell undersökning.
Men här på ön är hotell- och restaurangprogrammet också ett hett tips, enligt Lena Broen på Arbetsförmedlingen.
- Alla som är utbildade inom den näringen får jobb på Gotland på sommaren, och vintertid finns det säsongsarbeten framför allt i fjällvärlden. Så om man är ung och kan röra på sig så är det en väldigt god arbetsmarknad.

Bra chans till jobb
Gotland är ett av de hotell- och krogtätaste länen i Sverige. Nu när den gotländska arbetsmarknaden har börjat repa sig ser framtiden ljus ut för de elever som läser på hotell- och restaurangprogrammet på Elfrida Andréegymnasiet.
- Jag älskar att laga mat, jag har redan praktiserat på flera restauranger och jag tror det är bra chanser att få jobb efter gymnasiet, säger Timo Johansson som går första året.
Paul Bergström som är restauranglärare på programmet håller med.
- Man får jobb på den här utbildningen, så är det. Eleverna har mycket praktik, och om man sköter sig under praktiken så får man nästan automatiskt jobb där.
Nationellt har hotell- och restaurangprogrammet problem med avhopp. I snitt slutar en tredjedel av eleverna under utbildningens gång. Men på Gotland ser statistiken bättre ut. Av de omkring 35 elever som tas in om året är det bara 3-4 stycken som hoppar av.
- Vi försöker liksom hjälpa dem in på rätt väg. Praktiken är viktig, och om man ser att man kommer att få jobb så är det lättare att hänga kvar, säger Paul Bergström.

Praktiken viktig
Fordonsprogrammet är den gymnasieutbildning där högst andel av eleverna är i arbete fem år efter examen. Även där är det praktiken som är en viktig förklaring, menar Thomas Karlsson som är utbildningsledare för fordonsprogrammet på Christopher Polhemgymnasiet i Visby.
- Det är ett program där man har mycket praktiska övningar, eleverna ägnar sig åt det de ska jobba med varje dag. Och när de är på praktik jobbar de måndag till fredag ute på företagen. Många kommer in i jobbet den vägen, säger han.
Tobias Johansson går i tvåan på fordonsprogrammet. Han tror att det är stor chans att han får jobb efter gymnasiet, men han sökte till programmet på grund av ett brinnande intresse för motorer.
- Jag har hållit på med motocross sedan jag var liten, så det var det som lockade, säger han.

Bättre på Gotland
Även för fordonsprogrammet ser statistiken bättre ut på Gotland än i riket som helhet, där en tredjedel av eleverna hoppar av.
På Gotland handlar det om 15 procent som hoppar av, oftast i årskurs ett.

Andel som tog examen 2002 och var i arbete fem år senare. De som studerar vidare på högskola räknas inte med.
Fordonsprogrammet 93,6
Industriprogrammet 93,2
Byggprogrammet 91,6
Energiprogrammet 88,3
Elprogrammet 87,3
Omvårdnadsprogrammet 86,1
Livsmedelsprogrammet 85,9
Hotell-och restaurangprogrammet 85,1
Naturbruksprogrammet 83,6
Handel- och administrationsprogrammet 83,4
Hantverksprogrammet 82,3
Barn- och fritidsprogrammet 81,8
Medieprogrammet 75,1
Samhällsvetenskapsprogrammet 68,7
Individuella programmet 66,2
Estetiska programmet 65,8
Naturvetenskapsprogrammet 57,3
Källa: Svenskt näringsliv/ Statistiska centralbyrån
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!