Gotlands bryggeri vill gräva guld

Tio år, åtta tomter och tre vd:ar senare har Gotlands bryggeri nu inlett bygget på Cypressen. "Det är en stor dag för bryggeriet, men också för Gotland", sade vd:n Carl-Johan Stålhammar.

Det blev ett fyrverkeri av kapsyler när Carl-Johan Stålhammar, Daniel Hallgren, Anders Wendler och Johannes Obermeier tog det "första spadtaget".

Det blev ett fyrverkeri av kapsyler när Carl-Johan Stålhammar, Daniel Hallgren, Anders Wendler och Johannes Obermeier tog det "första spadtaget".

Foto: Malin Stenström

Visby2023-02-17 16:03

I oktober 2016 löd en rubrik på Helagotland.se:

"Om ett år ska nästa bryggeri byggas"

Då hade det redan gått fem år sedan dåvarande vd:n Johan Spendrup förklarat att de vuxit ut bryggeriet på S:t Hansgatan i innerstan, och tre år sedan han avslöjat att de vill bygga nytt i hamnen. Senare samma år pekades gamla hamnterminalen ut som lämplig plats. Men trots att regionen 2015 sade ja till bryggeriet gick planen i stöpet, efter en regionjurists överklagan.

undefined
För tio år sedan berättade den dåvarande vd:n Johan Spendrup att de ville bygga nytt i hamnen.

2016 gav sig Spendrups ut på ny jakt efter mark. Först riktades intresset mot Österby men 2018 köpte bolaget marken vid Cypressen 7, på industriområdet ovanför Visby hamn.

Det är i alla fall de tomter som de berättat om för media – med facit i hand har de hunnit snegla på åtta möjliga fastigheter. Sedan 2018 har de dock haft stadig blick mot Cypressen.

undefined
Den initiala planen, som kom till för tio år sedan, var att det nya bryggeriet skulle erätta Gamla hamnterminalen i Visby. Men de planerna gick i stöpet.

Men det dröjde fram till den 4 september 2021 innan de till slut, efter ett gäng överklaganden, fick ett lagakraftvunnet bygglov för ett nytt bryggeri. För ganska exakt ett år sedan meddelade förre vd:n Mikael Mossvall, som tog över efter Johan Spendrup 2017, att koncernledningen gett klartecken till att sätta igång processen.

– Ambitionen är att första spadtaget ska tas i år. Enligt min bedömning kommer det att bli i slutet av det här året. Och det är förstås under förutsättningen att inget oförutsett inträffar, sade han då.

Kort därefter inträffade det oförutsedda: Kriget i Ukraina, som satte världsmarknaden ur spel.

undefined
För ett år sedan meddelade förre vd:n Mikael Mossvall att han lämnar efter drygt fyra år i bolaget.

Drygt en månad efter koncernledningens klartecken meddelade Mikael Mossvall att han slutar som vd. Han hade då landat nytt toppjobb som försäljningschef på ölvarumärket Omnipollo.

Några månader senare deklarerade Gotlands bryggeri att de lyckats värva Coop Gotlands Carl-Johan Stålhammar som ny vd. Och det var han som under fredagen fick äran att bjuda in till det fiktiva "första spadtaget", som togs i en hög guldiga kapsyler.

undefined
Kapsylerna.

– Efter glädje, sorg, hopp, förtvivlan och åtta platser för ett bryggeri har vi äntligen en plats, sade Carl-Johan Stålhammar, där han stod på en stenhög framför ett 30-tal personer från näringslivet och politiken, som tagit sig till Cypressen dagen till ära.

– Jag vågar säga att det här kommer att bli ett landmärke för alla som kommer med båtarna. Och det är nära till transporten, när vi ska sälja all den här härliga ölen till fastlänningar också. Även fast vi så klart prioriterar gotlänningar först och främst, fortsatte han sitt tal.

undefined
Från stenhögen höll vd:n Carl-Johan Stålhammar ett brandtal för den gotländska ölen.

Efter talet var det dags för det där spadtaget, som blev ett fyrverkeri av kapsyler, orkestrerat av Carl-Johan Stålhammar och projektledaren Anders Wendler, bryggmästaren Johannes Obermeier och Daniel Hallgren från Alvar Hallgren, som ansvarar för bygget.

– Vi hoppas och tror att vi kommer att gräva guld, därav den symboliska högen med guldkapsyler, sade vd:n.

undefined
Första spadtaget var en sanning med modifikation.

Allting avslutades med en skål, i deras eget öl så klart:

– Jag kom egentligen bara in på en räkmacka, mitt arbete börjar nu, sade Carl-Johan Stålhammar.

undefined
Skissen på det nya bryggeriet.

Hitrest från fastlandet var Spendrups pressansvariga, Rose-Marie Hertzman. Hon kom in i bolaget för sju år sedan och känner att hon nu kan pusta ut.

– Man har tänkt att "det tar aldrig slut!", säger hon.

undefined
Bryggmästare Johannes Obermeier och projektledare Anders Wendler kan pusta ut efter alla turer.

Projektledaren Anders Wendler, som kom in i bolaget 2018, delar känslan:

– Det har varit många kullerbyttor för att komma dit vi är i dag. Det har varit pandemi, överklaganden och ett krig som gjort att det inte varit en vanlig projektresa.

För ett år sedan hette det att investeringsbeslutet låg på 92 miljoner kronor. I och med Rysslands krig i Ukraina och prisökningarna som medföljt har summan ökat till 125 miljoner i runda slängar.

undefined
Det nya bryggeriet, som ska stå klart vid årsskiftet enligt planen, kommer att ha en kapacitet på två miljoner liter per år. Den alkoholfria ölen kommer dock fortsatt att produceras hos moderbolaget på fastlandet, eftersom Gotland saknar en så kallad avalkoholiseringsanläggning.

Det nya bryggeriet kommer att ha en kapacitet på två miljoner liter öl per år. Och ökad produktion innebär fler anställda, säger Carl-Johan Stålhammar:

– Vi är ett bra gäng som antagligen kommer att bli större när bygget står klart.

undefined
Destination Gotlands vd Marcus Risberg skålade med ett glas öl. Det är rederiet som ska se till så att ölen kommer till fastlandet.

Med många missräknade tidsplaner i bagaget vågar gänget på Gotlands bryggeri ändå ge sig på en ny uppskattning:

– Om ett år kommer man att kunna smaka på ölen, säger bryggmästare Johannes Obermeier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!