För två år sedan påbörjade Region Gotland det EU-finansierade projektet Disa (Digital samhällsbyggnad). I korta drag går det ut på att digitalisera information i byggärenden. Snabbare handläggningstider, ökad transparens gentemot allmänheten och bättre underlag vid exploatering och nybyggnation är några av de uttalade målen.
Ett led i projektet är att ta fram detaljrika 3D-modeller av Visby och andra delar av ön.
– 3D-modeller i sig är inget nytt här på ön. Nyheten är att vi numera använder oss av drönarfotografering, vilket ger oss helt andra möjligheter när vi bygger modellerna, säger kartingenjör Tomas Looström, som leder denna del av Disa-arbetet.
Tekniken har tidigare använts för att återskapa Gråbo och Visby hamn, och nu är alltså ringmuren under uppbyggnad i regionens datormaskiner. I synnerhet plan- och bygglovshandläggare kommer att ha nytta av verktygen, tror Tomas Looström.
– Det är till stor hjälp när man sitter med exploatörer. Då kan vi ta fram en grundmodell för hur området ser ut i dag, lägga in det som exploatören vill göra och sedan röra oss fritt genom modellen och jämföra. Vi kan till och med se hur det skulle se ut olika tidpunkter under dygnet och året. Det här blir kanske främst aktuellt vid stora infrastruktursprojekt, som kryssningskajen, säger han.
Den praktiska tillämpningen kommer dock i större skala först senare. Än så länge handlar Tomas Looströms arbete om att utveckla redskapen. Disa-projektet tar slut till sommaren. Efter det tänker man sig att drönarfotograferingen och 3D-modellerna blir en integrerad del i regionens ordinarie verksamhet. Men först ska projektet utvärderas.
– Vi behöver bland annat fundera kring hur detta material kan tillgängliggöras för så många som möjligt. Men erfarenheterna från de här åren är att det här är ett tids- och kostnadseffektivt sätt att samla in och presentera data. Akilleshälen är vinden. Om det blåser får vi inte iväg drönarna, säger Tomas Looström.
Hur tror du att det här kommer att utvecklas på sikt? Kommer vem som helst kunna lägga till ett Attefallshus i sin digitala trädgård med ett enkelt musklick?
– Det är nog ganska långt i framtiden i så fall. Det här bygger ju på att vi har en beställning på en modell av ett visst område. Det finns ju, än så länge, ingen ambition att göra en modell som omfattar hela ön.