Akutmottagningen på Visby lasarett har under många år fått hård kritik. Lokalerna har varit slitna, underdimensionerade, och antalet patienter har samtidigt öka kraftigt. Även patientsekretessen har mött kraftig kritik från flera håll, eftersom alla i väntrummet kunnat höra vad den som söker vård för berättar.
– Det här känns jätteskönt. Det är 15 år sedan problemen började. Jag har varit med i alla år och tycker att det är väldigt bra att vi nu har kommit till verkstad, säger lokalstrateg Kajsa Holmström medan hon och akutmottagningens enhetschef Josefin Tomtlund visar runt.
En ny entré har tagits upp i lasarettets fasad strax bredvid den gamla. Det som först möter besökaren är ett stort och ljust väntrum med lejongula fåtöljer. Man reagerar genast, eftersom det inte längre finns någon lucka i väggen där man anmäler sig.
Istället öppnas ett litet förrum för en patient i taget.
– Det känns jättebra, avskiljt mot det förra är den största fördelen. Nu kan man söka för allt utan att tycka att det känns jobbigt, säger sjuksköterskan Veronica Eklund som tar emot i luckan.
Den vårdsökande slussas sedan vidare in på akutmottagningen i helt nya lokaler, den första etappen av fyra i den stora ombyggnad som ska stå helt klar till sommaren 2025.
Ett nytt och stort väntrum möter sedan patienten, i lokalerna där kirurg och ortoped tidigare fanns.
– Här runt hörnet har vi ett eget väntrum för barn, säger Josefin Tomtlund och visar en avskild del med leksaker och en stor tv.
När hon började som sjuksköterska på mottagningen 2018 kunde alla, även patienterna, läsa på en stor tavla vilka andra som fanns inne för vård. Det har ändrats sedan dess, men ledningsrummet har varit trångt, med en omöjlig arbetssituation för personalen där reception, ambulansintag och all annan verksamhet tvingats att samsas.
I de nya lokalerna finns ett ledningsrum avskiljt, med stora panoramafönster ut mot den pågående verksamheten utanför.
– Det är ljusare, bättre ergonomi, och vi är mer separerade. Det blir lägre ljudnivå och här kan man jobba mer ostört, säger Josefin Tomtlund.
Sedan april 2022 är hon enhetschef för akutmottagningen på Visby lasarett, arbetsplats för 43 anställda som går på schema dygnet runt alla dagar i veckan året om.
Känslan sedan den första etappen nu står klar är pirr i magen, mest av välbehag.
– Arbetsmiljön förbättras avsevärt. Det är en wow-känsla, säger hon.