Camilla fick jobb efter lång tid som arbetslös

54-åriga Camilla Mellin har varit arbetslös stora delar av sitt liv. Genom projektet Diagonalen fick hon jobb, och återfunnet självförtroende. ”Det är viktigt att känna att det man gör betyder någonting.”

"Får du chansen att vara med i Diagonalen – ta den!", säger Camilla Mellin. Under ett år jobbade hon på Röda Korset. Nu är hon åter arbetssökande, men med ett helt annat självförtroende än tidigare.

"Får du chansen att vara med i Diagonalen – ta den!", säger Camilla Mellin. Under ett år jobbade hon på Röda Korset. Nu är hon åter arbetssökande, men med ett helt annat självförtroende än tidigare.

Foto: Malin Stenström

Visby2022-03-03 11:15

Mellan 2014 och 2020 deltog 53 gotlänningar i Diagonalen. Projektet, som finansieras av regionen och Arbetsförmedlingen, riktar sig till långtidsarbetslösa som under ett flertal år fått försörjningsstöd.

– Många av dem som är med i Diagonalen har inte haft ett jobb på väldigt länge, eller aldrig. För att hitta ett jobb behöver man något på sitt cv som visar att man gjort något i närtid, konstaterar Mari Bergström, som är chef för stöd- och försörjningsenheten.

Genom att arbeta på Röda Korset under ett år har personerna fått en ny chans att komma in på arbetsmarknaden. Av de 53 gotlänningar som deltagit i projektet har ett 20-tal inte behövt ekonomiskt bistånd efter projekttiden.

– Det är fantastiskt när personer inte återkommer till oss, säger Mari Bergström.

Och de som återkommit har inte behövt lika mycket i ekonomiskt bistånd, i genomsnitt, tack vare att de blivit berättigade A-kassa.

– Röda Korset ska ha all heder. De har tagit sig an de här personerna och involverat dem i sin gemenskap, säger Mari Bergström och fortsätter:

– Att få en anställning under ett år ger människor tid, omsorg och självförtroende. Samhällsvinsten är enorm. Att vara långtidsinskriven hos oss innebär en ohälsa i sig, och då söker man sig mer till sjukvården.

undefined
"Att få en anställning under ett år ger människor tid, omsorg och självförtroende. Samhällsvinsten är enorm. Det ligger i sakens natur att det innebär en ohälsa i sig att vara inskriven hos oss under en längre tid, och då söker man sig mer till sjukvården", säger Mari Bergström.

Flera av dem som deltagit i Diagonalen har senare fått jobb inom vården.

– Det betyder jättemycket att det finns någon som väntar på en varje dag och som säger att du behövs. Det handlar om mänskliga behov, att vara behövd och bekräftad, säger Mari Bergström.

En person som fått jobb, och nytt självförtroende, tack vare Diagonalen är 54-åriga Camilla Mellin.

– Det är viktigt att känna att det man gör betyder någonting. På Röda Korset fick jag nyttja mina förmågor. Utan Diagonalen hade jag nog gett upp jobbsökandet, konstaterar hon.

Under sitt år på Röda Korset arbetade hon främst med ekonomin.

– Jag hoppade av ekonomiprogrammet på gymnasiet, men läste upp det på Komvux. Hade jag gått klart gymnasiet hade jag haft det mycket lättare, tror jag, säger Camilla Mellin.

undefined
"För att komma någonstans måste man ta för sig. Det har jag blivit bättre på", säger Camilla Mellin.

Genom åren har hon haft flera sporadiska jobb. Hon har varit barnflicka, vikarie i skola och förskola, elektrisk montör och arbetat inom vården.

– Svårast har varit att få fast jobb och hitta sin nisch. Det jag har velat göra har krävt utbildning.

Innan Camilla Mellin började på Röda Korset hade hon inte arbetat på nästan två år.

– När jag går på en intervju och de frågar vad jag kan bidra med känner jag alltid "vad ska jag säga?". Jag är fostrad i att man inte ska prata om sig själv. Jantelagen har påverkat mitt yrkesliv. Jag har förmågor, men det är svårt att prata om dem.

Camilla Mellin återkommer ofta till det där självförtroendet.

– Jag har alltid varit blyg och tillbakadragen. Jag växte upp i olika fosterfamiljer, och mina två första var inte ultimata att bo i. Där fick jag känslan att jag inte var värd något. Hade jag haft min sista familj hela tiden hade jag nog haft en rakare bana i livet, säger hon och fortsätter:

– För att komma någonstans måste man ta för sig. Det har jag blivit bättre på.

I början av förra året avslutades Camilla Mellins anställning på Röda Korset. Efter det fick hon jobb på Suderviljan. Nu är hon åter arbetssökande.

– Jag har varit på två anställningsintervjuer. Jag har några krokar ute, säger hon självsäkert.

Arbetslöshet och hälsa

Den som drabbas av arbetslöshet förlorar hälsorelaterad livskvalitet motsvarande nästan ett helt år vart tionde år, jämfört med den som har arbete. Det visar forskning vid Umeå universitet. En viktig förklaring är att arbetslösa lider mer av ångest och depression än arbetande, vilket i sin tur kan leda till bland annat hjärtinfarkt, stroke och självmord.

Källa: Umeå universitet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!