"Var förbannade i 20 minuter, sen drog vi igång igen"

Miljö- och byggnämndens beslut om att avslå bygglov på fastigheten Visby Järnvägen 2 kom inte som en total överaskning, säger Johnny Ruthström, vd för Ruthström och Larsson.

Miljö- och byggnämndens beslut kom inte som en överaskning, säger Johnny Ruthström.

Miljö- och byggnämndens beslut kom inte som en överaskning, säger Johnny Ruthström.

Foto: Felix Wedjesjö

Visby2021-12-16 06:03

Miljö- och byggnämnden avslog ansökan om bygglov på fastigheten Visby Järnvägen 2 vid sitt sammanträde på tisdagen. Bakom bygglovsansökan står Ruthström och Larsson bygg AB som planerar att uppföra bostadshus på platsen.

Kom nämndens beslut som en kalldusch?

– Nej, det var ingen kalldusch. Vi var förbannade i 20 minuter, sen drog vi igång igen. Det var ganska givet att politikerna inte kunde bevilja bygglov. Det förstod vi när vi fick en tjänsteskrivelse som gick ut bara dagarna innan och det var ganska mycket negativt i den, säger Johnny Ruthström, vd och ägare av företaget Ruthström och Larsson. Han fortsätter:

– Vi hade en väldigt hög ambition med fina materialval. Målet var att bygga något som representerar tiden som vi lever i nu, ett modernt hus som anpassats till omgivningen. Alla grannar och remissinstanser har tyckt det var bra, men tjänstemännen har en annan syn på det och det är tråkigt.

Kom de här signalerna sent i processen?

– Nej, signalerna har funnits med hela tiden, men det har varit svårt att få till möten under pandemin. Det har funnits en dialog med regionen, men det är svårt när man inte kan sitta ner och prata.

Så vad händer nu?

– Vi jobbar vidare med en ny bygglovsansökan helt enkelt. Vi får ha en dialog med regionen framöver. Nu vet vi exakt vad de inte gillar i vårt projekt. Det är gestaltningen framför allt som de inte tycker om. Så vi får anpassa oss och snabbt få in ett nytt ärende.

Så hur blir utformningen nu?

– Det blir en mer traditionell byggnad. Vi får bygga som det ser ut i grannkvarteret för det blev ju prisat i tisdags. Jag tycker inte att det är jättekul. Jag tycker man ska bygga hus som representerar den tid vi lever i. Nu blir det slätare, enklare, rakare hus som är lite tråkigare enligt min smak.

Ni har grävt mycket på platsen innan bygglov beviljats. Hur kommenterar du det?

– För att få startbesked så måste saneringen av marken vara klar. Det har gjorts en sanering tidigare, men nu sanerar vi under alla gamla ledningar och under fjärrvärmen. Det pågår en sanering helt enkelt.

Ett tillsynsärende ska ha inletts och en åtalsanmälan vara gjord. Vad tänker du om det?

– Det är en ren formalitet. Får länsstyrelsen in en anmälan så måste de polisanmäla så att ärendet utreds. Det är inget jag är orolig för. Sånt dyker upp i varje projekt, avslutar Johnny Ruthström. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!