Den 9 november förra året uppmättes för höga halter av clostridium i vattnet från Langs hage. Ett stort arbete inleddes för att rena, analysera och utvärdera vattnet. Än finns inga svar på varifrån bakterien kommer. De berörda abonnenterna får nu istället vatten från andra vattentäkter, vilket fungerar bra så länge det inte är turistsäsong. För att kunna nyttja vattnet från Langs hage, som också är öns största vattentäkt, kommer två portabla vattenreningsverk att hyras in.
– Vi sonderade terrängen efter olika åtgärder för att få igång vattentäkten så snabbt som möjligt. Då kom vi i kontakt med ett företag i Europa som jobbar globalt med tillfälliga anläggningar för vattenrening, säger Jonas Carlsson, VA-utvecklare vid teknikförvaltningen.
Det räcker inte med ett vattenverk, utan två kommer att hyras in under våren. Respektive verk är stor som en sjöcontainer till storleken och kommer att skeppas till Gotland från Holland. Tekniken är också beprövad på andra orter i landet.
– Under våren ska vi etablera dessa. Köra igång och få till en bra rutin med personalen inför sommaren för att kunna producera vatten igen.
Containrarna kommer att hyras under så kort period som möjligt, sex månader med option upp till ett år. På sikt hoppas regionen kunna hitta en permanent lösning.
– Just nu arbetar vi med att lösa problemet här och nu och kommer senare att presentera mer långsiktiga lösningar, säger Jonas Carlsson.
Den totala kostnaden för att rena vattnet vid Langs hage är ännu inte fastställd, men bara att hyra de portabla reningsverken under nio månader kostar flera miljoner kronor, berättar Susanne Bjergegaard Pettersson, VA-chef vid Region Gotland.
– Vi har räknat på att reningen av vattnet vid Langs hage kommer kosta oss fyra miljoner kronor i år. Det är den beräkning som vi gjort, sen får vi se vid årsskiftet om det blev mer eller om det blev mindre, säger hon.
Hon förklarar att de inhyrda vattenverken gör att verksamheten nästan kan komma upp i full produktion, om det kommer behöva vidtas flera åtgärder än bevattningsförbud beror på andra faktorer – som i dagsläget inte är kända.
Ett permanent vattenverk vid Langs hage kommer inte finnas på plats till sommaren 2025 heller, utan en mobil lösning är troligen ett alternativ även då.
– Ett reningsverk är inget som byggs på ett år. Vi kommer att upphandla det parallellt som vi har containerlösningen, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.
De ökade kostnaderna för att rena vattnet är något som kommer att belasta VA-kollektivet. Även om man från VA-avdelningen undersöker möjligheten att söka ett bidrag för en extraordinär händelse.
– Taxan för 2024 är redan satt, och där har vi inte gjort någon höjning. Men det kommer att bli en taxahöjning till nästa år, inte bara på grund av den här händelsen, men den kommer att göra sina procent, säger VA-chefen.
På sikt kommer bräckvattenverket på södra Gotland att kunna komplettera vattenförsörjningen i Visby. Detta arbete pågår redan och väntas vara klart 2026. Den mängden vattnen som kan levereras söderifrån kommer att komplettera Visbys vattenförsörjning, men kan inte ersätta till exempel täkten vid Langs hage.